StoryEditor
gospodarstvo

U RS veliki projekti u oblasti obnovljivih izvora energije

Piše desk  /  03.10.2021., 21:11h
Elektroprivreda Republike Srpske preuzimajući obveze iz ugovora sa Europskom energetskom zajednicom, intenzivno radi na realizaciji velikih projekata u oblasti obnovljivih izvora energije.

Na tom planu Elektroprivreda Srpske otišla je korak dalje od ostalih elektroprivreda u regionu, pa bi uskoro trebalo početi gradnja dva velika objekta u Hercegovini, prenosi RTRS.

Značajan dio dokumentacije za gradnju vjetroparka Hrgud, u općini Berkovići, i solarne fotonaponske elektrane Trebinje 1 na Zubcima, već je prikupljen, a razgovarano je i sa inozemnim kompanijama koje imaju iskustvo u ovoj oblasti.

Na planini Hrgud planirano je postavljanje 16 vjetroagregata, ukupne snage oko 50 megavata, a nedavno je potpisan ugovor o suradnji s njemačkom konzultantskom kompanijom GOPA Intec.

Značajne prihode od gradnje vjetroparka trebalo bi da ostvari i lokalna zajednica. Općina Berkovići bi, recimo, od koncesije i ostalih naknada mogla da dobije još jedan proračun.

Privode se kraju i pripreme za početak gradnje solarne elektrane na Zubačkom platou.

Do sada je potpisan koncesijski ugovor, prikupljena je potrebna dokumentacija od nadležnih ministarstava, i uskoro se očekuje i dobivanje građevinske dozvole.

Riječ je o elektrani snage 72,83 megavata i bila najveća na Balkanu. Njena vrijednost bila bi 50 milijuna eura.

Opredjeljenje Elektroprivrede Srpske je da u narednih nekoliko godina gradi isključivo objekte za dobivanje energije iz obnovljivih izvora.

Pored vjetroparka Hrgud i solarne elektrane Trebinje 1 Elektroprivreda realizira još tri velika projekta iz obnovljivih izvora, hidroelektrane Dabar, Buk Bijela i Bistrica.

Dnevnik.ba

24. travanj 2024 12:33