Article_Top_970x250

U RS-u zaražene još 24 osobe, među njima i medicinska sestra

koronavirus

U RS-u zaražene još 24 osobe, među njima i medicinska sestra

tra 02, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

FOTO: Arhiva/Ilustracija

Od ukupnog broja novooboljelih, 17 osoba je iz Banje Luke, tri su iz Laktaša, te po jedna iz Gradiške, Prijedora, Šipova i Kotor-Varoši.

U Republici Srpskoj (RS) potvrđena je prisutnost novog koronavirusa kod još 24 osobe, te se ukupan broj zaraženih u tom bh. entitetu povećao na 267 - rekao je entitetski ministar zdravlja i socijalne zaštite Alen Šeranić.

U posljednja 24 sata obavljena su 194 laboratorijske analize u Zavodu za mikrobiologiju UKC Republike Srpske i Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske. Od ukupnog broja novooboljelih, 17 osoba je iz Banje Luke, tri su iz Laktaša, te po jedna iz Gradiške, Prijedora, Šipova i Kotor-Varoši. Riječ je o 10 žena i 14 muškaraca.

- Deset zaraženih je hospotalizirano, a ostali su izolaciji i ovisno od kliničke slike bit će raspodređeni na daljnje liječenje – rekao je Šeranić na konferenciji za novinare. Precizirao je da je 10 osoba zaraženo iz tzv. obiteljskih kontakata, dok su ostali bili u kontaktu s radnim kolegama koji su pozitivni na Covid -19, a dio njih se ne može izjasniti kako su zaraženi.

- Među zaraženima je i jedna medicinska sestra iz UKC-a, ali su testirani svi njezini kontakti, kolege i pacijenti, i svi imaju negativan nalaz na koronavirus – dodao je resorni ministar. 

Trenutno je u RS na respiratorima šest oboljelih od koronavirusa. U tom bh. entitetu pod zdravstvenim nadzorom su 11.493 osobe, a iz nadzora je izašlo ukupno njih 8.500.

Do sada je testirano ukupno 2.077 osoba, a broj oporavljenih od novog virusa korona u RS je 14. U RS su do sada umrle četiri osobe od posljedica Covida-19, prenosi FENA.

Dnevnik.ba