StoryEditor

U RS-u uskoro inicijativa za otkup kazne, u FBiH otkup već u praksi

Piše D  /  30.11.2019., 09:11h

Na razini Suda BiH, Federacije i Brčko distrikta moguće je zatvorsku kaznu do godinu dana zamijeniti novčanom, pa osuđenici iz Srbije i Hrvatske koriste bh. državljanstvo da u BiH prenesu kaznu.

- Vrlo često optužene osobe potipsuju sporazume o priznanju krivnje, dobiju manje zatvorske kazne nego što bi mogli dobiti u postupku i onda ostvaruju mogućnost da mijenjaju zatvorsku kaznu novčanom. Kada ih otkupe, oni ne idu u zatvor i onda ih poslodavac ne može otpustiti, jer da bi ga otpustio on mora otići na izdržavanje kazne te nisu ispunjene pretpostavke - ističe novinarka CIN-a Renata Radić-Dragić, piše federalna.ba.

Zatvorsku kaznu do godinu dana moguće je odslužiti i uz posao, odnosno rad, a sve s ciljem izvršenja konačne presude suda.

- Osobe koje rade, a nemaju para da plate kaznu, mogu podnijeti zatjev za elektronsko izdržavanje zatvorske kazne, odnosno “kućni pritvor”. Dobiju narukvicu koja ih elektronski “veže” za jednu lokaciju i dobiju pravo kretanja od posla do kuće i nazad - objašnjava odvjetnik Omar Mehmedbašić.

U Federaciji BiH pojedini traže da bude ukinuta navedena mogućnost plaćanja zatvorske kazne koja je 100 maraka po danu.

- Primjena je upitna i sa stanovišta cilja i njegove legitimnosti. Ne postoje zakonski niti neki drugi provedbeni mehanizmi koji bi stvorili obvezu i pretpostavke da sudovi provjeravaju potječe li novac kojim se vrši plaćanje zamijenjene novčane kazne iz legalnih izvora, odnosno je li zakonito stečen - ocijenila je Segmedina Srna, izaslanica u Domu naroda FBiH (SDP).

Plaćanje zatvorske kazne do godinu dana nije moguće u zemljama u okruženju kao i u drugom bh. entitetu. Naime, u Republici Srpskoj od 2017. godine ukinuto je plaćanje zatvorske kazne. Postoje zahtjevi da to bude vraćeno.

- Ta će inicijativa ići Narodnoj skupštini kada bude vrijeme za izmjene zakona putem amandmana. Eventualno, ako se radi o Nacrtu zakona, ide se s prijedlogom da se to uvrsti jer je to jako potrebno i stručna javnost je za to zainteresirana - kaže odvjetnik Mirko Dabić.

Trenutno je u BiH neujednačena sudska praksa u ovoj oblasti. Inače, pravda bi trebala biti jednaka za sve.

Dnevnik.ba

25. travanj 2024 22:41