StoryEditor

U RS-u pokrenuta kampanja "Daytonski sporazum u svakoj obitelji"

Piše D  /  16.06.2021., 03:06h

Kampanju provodi Udruženje građana "Politikolog" s ciljem da po primjerak sporazuma dobije svaka obitelj i da se građani upoznaju sa njegovim izvornim sadržajem.

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić, koji je nazočio početku kampanje, rekao je da je cilj da se građani upoznaju sa sadržajem ovog dokumenta, navodeći da je Udruženje pripremilo Opći okvirni sporazum za mir u BiH sa svojih 11 članova, Aneks 10 koji govori o ulozi visokog predstavnika, kao i Aneks četiri, odnosno Ustav BiH.

"Godinama nam podmeću priču kako je originalni Daytonski sporazum izgubljen, kako nema Ustava BiH i kako treba da ga sprovodimo u skladu sa duhom Daytona, a nikako sa slovom. Ovi ljudi su se potrudili da veoma jednostavno, u suradnji sa lokalnim zajednicama u RS-u, građanima kažu da je to obmana i da ovaj dokument postoji, da je dostupan i jednostavan i može se pročitati za 30 minuta", istakao je Ćosić.

Predsjednik Udruženja građana "Politikolog" Milan Ljepojević rekao je da je cilj da se svaki građanin RS-a upozna s Daytonskim mirovnim sporazumom i njegovim aneksima, te da će svakom domaćinstvu biti dostavljeni primjerci ovih dokumenata.

Ljepojević je najavio da će u narednih mjesec do dva svi građani Istočnog Sarajeva dobiti po primjerak Daytonskog sporazuma i njegovih aneksa, kako bi se sami uvjerili da tu nema nikakvih tabua i misterija.

Dnevnik.ba

25. travanj 2024 20:53