Article_Top_970x250

U RS-u će biti proglašena izvanredna situacija zbog korona virusa

mjere zaštite i opreza

U RS-u će biti proglašena izvanredna situacija zbog korona virusa

ožu 16, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

FOTO: Arhiva

Predsjednica Republike Srpske (RS) Željka Cvijanović najavila je danas da će u tom bh. entitetu biti proglašena izvanredna situacija uslijed koronavirusa.

Nakon što Vlada proglasi izvanrednu situaciju, bit će uspostavljen stožer koji će, kazala je, donijeti odgovarajuće mjere u situaciji zbog pojave koronavirusa, kojim je u RS trenutno zaraženo 20 osoba.

Nakon sastanka kojem su prisustvovali premijer RS-a Radovan Višković, član Predsjedništva BiH iz RS-a Milorad Dodik, predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija, ministar zdravlja i socijalne zaštite RS Alen Šeranić, ministar unutarnjih poslova Dragan Lukač, generalni tajnik Vlade RS Siniša Karan, direktor Inspektorata RS Dragutin Škrebić i direktor Instituta za javno zdravstvo RS Branislav Zeljković, Cvijanović je rekla da će biti održana sjednica Narodne skupštine RS-a kako bi se proglasilo izvanredno stanje, što će podrazumijevati novi režim funkcioniranja institucija i cjelokupnog društva kako bi se suočili sa situacijom nastalom zbog koronavirusa.

-Od jutros postoji novi režim ponašanja na bh. graničnim prijelazima te rješenja o kućnoj izolaciji za osobe koje ulaze u BiH, dok se ne uvede karantenu - rekla je ona na konferenciji za novinare u Banjoj Luci.

Zbog nediscipline pojedinih građana, kaže, morali su se odlučiti za tu mjeru.

RS je, kako je dodala, usmjerena da podigne sve kapacitete i poduzme sve neophodne mjere kako bi se spriječilo širenje koronavirusa.

-Moramo zaštititi naše medicinske radnike - naglasila je Cvijanović.

Ukazala je da nema potrebe za redove u trgovinama, jer su građani na taj način izloženi virusu, prenosi FENA.

Dnevnik.ba