Article_Top_970x250

U prvom "hotelu za krave" u BiH puštaju i glazbu

farma obitelji mehić

U prvom "hotelu za krave" u BiH puštaju i glazbu

lis 31, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Foto: Nezavisne novine

Otac i sin Huzejir i Husein Mehić iz sela Skucani Vakuf, koje je udaljeno dvadesetak kilometara od Sanskog Mosta, vlasnici su jedine farme na u regiji koja u potpunosti ispunjava zahtjevne kriterije Europske unije kada je riječ o uzgoju muznih grla i proizvodnji mlijeka.

Nedavno su izgradili moderan štalski objekt, a njihove kolege farmeri u šali kažu kako se radi o "hotelu za krave".

"Objekt pruža svu potrebnu udobnost za životinje, ugradili smo keramičke pločice, toplotnu izolaciju i kompletan sustav za odvodnju fekalnih materija. Sve smo to izgradili vlastitim sredstvima i projekt nas je koštao oko 150.000 maraka. Znači, nitko nam nije pomogao, niti jedna državna institucija", kaže Husein Mehić za Nezavisne novine.

Dodaje kako su uveli još jednu novinu, neuobičajenu za naše prostore: na zidove štale ugradili su zvučnike kako bi krave mogle slušati glazbu.

"Istraživanja su pokazala kako glazba djeluje opuštajuće na krave i da proizvodnja mlijeka može biti povećana za tri i više posto. Možda to za nekoga nije puno, ali mnogo znači za nas proizvođače koji nastojimo maksimalno iskoristiti njihovu produktivnost. Inače, striktno pazim da slučajno ne pustim neki domaći politički program, jer se plašim da bi krave pobjegle glavom bez obzira", kroz smijeh kaže Mehić.

Trenutno na svojoj farmi otac i sin uzgajaju 25 muznih grla i dnevno proizvode oko 400 litri mlijeka. Tijekom protekle godine ukupno su proizveli 120.000 litri sirovog mlijeka, koje im otkupljuje mljekara Megle iz Bihaća.

Mehići kažu kako su opredijeljeni da povećaju stočni fond i da u trenutno uzgajaju devet junica i nekoliko bikova, a želja im je da stado muznih grla dostigne broj od 50 jedinki.

"Prije nekoliko godina dvoumio sam se -ili ići u Njemačku, kao veliki broj susjeda i mještana, ili ostati kod kuće. Odlučio sam se potpuno posvetiti poljoprivredi i nisam se pokajao. Iako, treba zaista mnogo raditi, jer u poljoprivredi ne postoji radno vrijeme", kaže mlađi farmer.

Dodaje kako su u proizvodnju uključeni svi članovi obitelji, te se nada da će njegov 14-godišnji sin Muhamed nastaviti obiteljsku tradiciju.

Predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednika u Sanskom Mostu Husein Selimović kaže kako ova farma treba biti primjer ostalim poljoprivrednim proizvođačima kako unaprijediti proizvodnju.

"Ovakvih farmi ima tek nekoliko u cijeloj Unsko-sanskoj županiji. Znači, vlasnici posjeduju registrirano poljoprivredno gazdinstvo, imali su sve potrebne dozvole za gradnju i ispunjavaju europske standarde u proizvodnji mlijeka", kaže Selimović.

Foto: Nezavisne novine

Inače, treba istaknuti kako Mehići proizvode i neophodnu stočnu hranu i žitarice te obrađuju ukupno 40 hektara zemljišta. Uvjereni su da perspektiva u poljoprivredi postoji ukoliko se marljivo i predano radi, te da bi rezultati bili daleko bolji kada bi državne subvencije i pomoć nadležnih institucija bili veći i značajniji.

Dnevnik.ba

Tagovi: