StoryEditor
Strašne brojke

U protekle 32 godine u Meksiku je ubijeno 57 svećenika i jedan kardinal

Piše desk  /  12.07.2022., 08:13h

Čak sedmero ih je ubijeno u posljednje tri i pol godine

Meksiko je već godinama jedna od zemalja u kojoj je biti katoličkim svećenikom poprilično opasno zanimanje.

Potvrdilo je to i posljednje izvješće tamošnjeg Katoličkom multimedijalnog centra (CCM) u kojem se navodi kako je od 1990. do 2022. u Meksiku ubijeno čak 57 svećenika te jedan kardinal. Od toga je sedam svećenika ubijeno u mandatu trenutnog predsjednika Andrésa Manuela Lópeza Obradora koji je vlast preuzeo u prosincu 2018.

Posljednji slučaj odvio se 20. lipnja kada su ubijena dvoja isusovačka svećenika dok su pokušavali zaštititi muškarca koji je utrčao u lokalnu crkvu kako bi se sakrio od naoružane osobe.

Kako prenosi portal Bitno.net, u izjavi za Catholic News Agency, direktor CCM-a o. Omar Sotelo poručio je kako je objava izvješća njihov doprinos inicijativi “Dan molitve za mir u Meksiku” koji je 10. srpnja organizirala tamošnja biskupska konferencija, u suradnji s konferencijom redovničkih poglavara te Meksičkom isusovačkom provincijom.

Crkveni vođe pozvali su da se tog dana na svetim misama okupljeni prisjete “svih svećenika, redovnika i redovnica koji su ubijeni u zemlji”.

Otac Sotelo poručio je kako je “Dan za mir u Meksiku odlična prilika da svi građani zemlje, bez obzira bili katolici ili ne, zajedno izgrade mostove koji će pomoći u borbi protiv nasilja”.

Dodao je kako je trenutno nasilje posljedica “dehumanizacije”.

“Ne postoji drugi razlog, ovo se događa zbog dehumanizacije ljudskih bića. Vjerujem da je ovo plod mnogih godina nebrige za muškarce, žene te osobito mlade koje je onda prigrlio organizirani kriminal”, zaključio je o. Sotelo.

Dnevnik.ba

15. travanj 2024 13:40