StoryEditor

U prošloj godini dijaspora poslala 500 milijuna KM manje novca nego prije

Piše D  /  14.05.2021., 01:05h

Prema podacima Središnje banke BiH, u drugom tromjesečju prošle godine poslato je 197 mil. KM manje nego u istom razdoblju 2019. godine.

U trećem i četvrtom tromjesečju lani taj iznos je bio za gotovo 242 mil. KM manji nego godinu ranije u istom razdoblju - rekli su u Središnjoj banci BiH.

Ekonomski analitičar Predrag Duduković ističe kako je glavni razlog smanjenja priljeva novca iz dijaspore zatvaranje tvrtki u EU zbog pandemije koronavirusa.

Općepoznato je da mi izravno ovisimo od doznaka iz inozemstva, a prošle godine su mnoge europske tvrtke u kojima su zaposleni ljudi s naših prostora bile zatvorene. Oni u tom razdoblju nisu radili ili su im bile smanjene plaće, zbog čega i nisu mogli slati novac, kazao je Duduković, prenosi ljubuski.net.

Drugi razlog, dodao je, jeste i pad uplata inozemsnih kupaca prema našim poduzećima. Ovo je za posljedicu imalo pad potrošnje u BiH. Po toj osnovi su i neke naše tvrtke imale smanjen promet novca. Činjenica je da je sve ovo značajno utjecalo na ekonomiju i pad standarda - pojasnio je Duduković.

Najviše novca, pokazali su podaci Središnje banke BiH, iseljeništvo je poslalo prošle godine u razdoblju od siječnja do ožujka, odnosno u prvom tromjesečju, kada se u BiH slilo oko 4,6 mil KM više nego u istom razdoblju godinu ranije.

Dnevnik.ba

18. travanj 2024 19:32