StoryEditor
FBiH

U pripremi zakon o osuđenim pedofilima

Piše fena  /  27.10.2022., 16:16h

U Federaciji Bosne i Hercegovine, u pripremi je zakon o uspostavi registra o osuđenim pedofilima, a cilj je zaštita djece i maloljetnika od takvih osoba.

Jedan od predlagača, izaslanik u Domu naroda Federalnog parlamenta Jasmin Duvnjak, vjeruje da će donošenje ovog zakona biti među prioritetima novog saziva oba doma Federalnog parlamenta zbog društvenog značaja teme.

U izjavi Agenciji Fena, Duvnjak podsjeća da je javna rasprava završena nakon što je odlukama Parlamenta određena ljetos, kada je tekst ponuđen u formi nacrta.

S unesenim, kvalitativno novim prijedlozima iz javne rasprave, uskoro će ponovno biti upućen u parlamentarnu proceduru, tada već u formi prijedloga.

I u toj fazi su moguće intervencije amandmanima članova Parlamenta ako na dnevnom redu ne bude po skraćenom postupku.  

Kao i svaki drugi zakonski akt, na snagu može stupiti kad prijedlog odobre oba doma Parlamenta Federacije BiH većinom glasova i u istom tekstu.

Neslužbeno je nazvan 'zakonom protiv pedofila', a puni službeni naziv mu je Nacrt zakona o posebnom registru osoba pravomoćno osuđenih za kaznena djela protiv spolne slobode i morala prema djeci i malodobnicima u Federaciji BiH.

Zajedno s Duvnjakom, predložili su ga izaslanik u Domu naroda Aner Žuljević i Lana Prlić, članica Zastupničkog doma.

Suština je uspostava registra kao dugoročne baze podataka u Federaciji BiH o osuđenim pedofilima. Registar treba da sadrži podatke o imenu i prezimenu osuđenog, mjestu, općini i državi rođenja, jedinstvenom matičnom broju, kao i detaljima značajnim za fizičko prepoznavanje i fotografijama lika osuđenog.

Jedan od prijedloga iz provedene javne rasprave je da u bazi bude i DNK profil pedofila.

Registar bi vodila policija, a ako ima opravdanog interesa, podaci bi mogli biti ustupljeni organizacijama, ustanovama, institucijama i udruženjima koja imaju neposredan kontakt s djecom, kao i drugim organima, organizacijama i ustanovama nadležnim za vođenje postupaka zaštite prava i interesa djece.

- Organi iz stava 1. ovog Člana obavezni su da prilikom prijema u radni odnos ili angažiranja određene osobe za obavljanje poslova koji dovode do neposrednog kontakta s djecom, zatraže od nadležnog organa za vođenje registra podatak da li je to lice upisano u registar. Ako osoba za koje se traže podaci nije upisano u kaznenoj evidenciji koja se vodi u Federaciji Bosne i Hercegovine, organ nadležan za vođenje registra obvezno će zatražiti podatke o osuđivanosti za kaznena djela iz Člana 2. ovog zakona od nadležnog organa koji tu evidenciju vodi – citat je iz predloženog zakona.

Osuđeni pedofili morali bi se nakon izdržavanja kazne zatvora obvezno javljati redovno nadležnoj policiji i ne bi smjeli posjećivati škole, vrtiće, igrališta, igraonice, dječje manifestacije i sl. U slučaju putovanja izvan mjesta stanovanja, najkasnije 24 sata prije puta bi morali o tome obavijestiti nadležne te navesti odredište i dužinu putovanja.

Svaku promjenu osobnih podataka morali bi prijaviti u roku od tri dana, predviđeno je između ostalog u Nacrtu ovog zakona.

Dnevnik.ba

16. lipanj 2024 21:20