StoryEditor

​U Prijedoru poplavljeno oko 100 stambenih objekata

Piše D  /  13.03.2018., 10:03h

Po informacijama s terena, zaplavljeno je više od 100 domaćinstava u naseljima Tukovi, Raškovac, Brezičani i Gomjenica te veliki dio poljoprivrednih površina u tim mjesnim zajednicama. Također, oko 10 stambenih objekata je poplavljeno do nivoa prodora plavnih voda. 

Iz prijedorskog Odsjeka civilne zaštite su saopćili da je uslijed intenzivnog priliva vode na mjernom mjestu kod gradskog mosta došlo do deformacije mjerne letve koja nije u funkciji, pa je razina vodostaja utvrđen na bazi drugih usporednih pokazatelja, javlja Fena.

Plavne vode su uzrokovale presijecanje puta Prijedor-Bišćani, kao i lokalnog puta u naselju Gomjenica, dok je vodostaj rijeke Miloševice ispod kritičnog nivoa i ne ugrožava stambene objekte i komunikacije u zoni ovih vodotoka.

I vodostaj Une u Novom Gradu/Bosanskom Novom nizvodno je iznad kote redovne obrane od poplava za 52 cm i jutros je iznosio 502 cm.

Po podacima lokalnog Centra za obavještavanje, vodostaj Une je u stagnaciji je u odnosu na mjerenje u 06.00 sati, kao i vodostaj Sane, koji je u 07.00 sati bio 530 centimetara.

Zasad su na tom području zaplavljene tri kuće. U naselju Vidorija kod Novog Grada/Bosanskog Novog, a i dalje je u prekidu je saobraćaj na lokalnom putu Blagaj- Dvorna, a Sana je poplavila put pored stočne pijace u Novom Gradu/Bosanskom Novom i put Urije-Šuća u ovim prigradskim naseljima.

Vodostaj Save je također u porastu i u toku dana se očekuje da ta rijeka na hidrološkoj stanici Gradiška pređe kotu redovne obrane od poplava.

Iz Hidrometeorološkoj zavoda RS-a precizirali su da je vodostaj u 8.00 sati na Savi iznosio 698 cm.

U Kozarskoj Dubici i Bosanskoj Kostajnici proglašene su izvanredne mjere obrane od poplava.

Dnevnik.ba

15. travanj 2024 14:36