StoryEditor
niste same

U povodu Međunarodnog dana žena ‘Mozzart‘ uručio novčanu donaciju Sigurnoj kući u Mostaru

Piše fena  /  08.03.2023., 17:44h

U povodu Međunarodnog dana žena članovi tvrtke "Mozzart" posjetili su štićenice Sigurne kuće u Mostaru i uručili im novčanu donaciju uz poruku kako nisu same.

Tradicionalna akcija "Stop nasilju nad ženama u BIH" traje više od dvije godine te se kroz ovu misiju bore za zaustavljanje nasilja i pružanje podrške žrtvama, priopćeno je iz "Mozzarta".

"Ne znam da li će se ikada nasilje moći u potpunosti zaustaviti, ali svaki dan, pa i danas na 8. ožujak, treba da se borimo za prava žena, za jednakost. Nama ne treba cvijeće, već podrška i prepoznatljivost po socijalnoj jednakosti u bh. društvu. Zato izuzetno cijenimo podršku i ponovnu donaciju tvrtke ‘Mozzart‘ i nadamo se da će i druge tvrtke slijediti njihov primjer, odnosno da će im biti motivacija da se uključe u rješavanje ovog problema" kazala je Dijana Tadić, izvršna direktorica Udruženja "Žena BiH" Mostar.

Sigurna kuća u Mostaru, kao i brojne druge, nema riješeno sustavno financiranje pa im, kako kažu, svaka pomoć i podrška mnogo znače.

Trenutno je Sigurna kuća Mostar krov nad glavom za šest osoba, odnosno tri žene i troje djece.

Žrtvama svih oblika nasilja, pored sigurnog smještaja koji podrazumijeva ispunjavanje svih osnovnih životnih potreba, pružaju sveobuhvatnu psihosocijalnu, medicinsku, besplatnu pravnu i pomoć u pristupanju zdravstvenim uslugama. Za svaku ženu individualno prave izlaznu strategiju u skladu s njenim potrebama i mogućnostima.

Smještaj žena žrtava nasilja i njihove djece u Sigurnoj kući je zakonski ograničen na šest mjeseci, ali se u Udruženju "Žena BiH" trude da im pruže smještaj koliko je god to potrebno te nakon njihovog izlaska ostaju u kontaktu s korisnicama.

Godišnje smještaj kod njih potraži u prosjeku 35 žrtava porodičnog nasilja, a tijekom protekle 23 godine rada, u mostarskoj Sigurnoj kući boravilo je preko 500 žena i djece.

Iz Mozzarta su podržali rad brojnih Sigurnih kuća širom BiH pa su tako robne i novčane donacije stigle na adrese sigurnih kuća u Modriči, Tuzli, Bijeljini, Bihaću, Sarajevu, te po drugi put u Mostaru.

Dnevnik.ba

17. travanj 2024 12:57