StoryEditor
novalić u orašju

U posljednje tri godine iz proračuna FBiH izdvojeno gotovo 35 milijuna KM za Posavsku županiju

Piše fena  /  05.07.2022., 16:24h

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić posjetio je danas Orašje gdje je razgovarao s premijerom Posavske županije Đurom Topićem o aktualnoj situaciju u toj županiji kao i projektima koji se realiziraju.

Kako je nakon sastanka kazao federalni premijer u posljednje tri godine osigurano je oko 35 milijuna KM za Posavska županija kroz grantove ne računajući druge transfere kroz poljoprivredu i povratnike što su inače transferi koji se osiguravaju kroz federalna ministarstva.

- Podrška Posavskoj županiji bila je izdašna, a sada smo se uvjerili da su sredstva na kvalitetan način utrošena - dodao je Novalić.

Na sastanku je, kaže, razgovarano i o pitanju proizvodnje hrane, napominjući da krize donose probleme u blokadama kada novac ne pomaže nego samo vlastiti izvori proizvodnje.

- Imamo namjeru osigurati dovoljnu proizvodnju pšenice i uljarica, kao što imamo dovoljnu proizvodnju mlijeka. Zato smo danas u Posavskoj županiji, koji je naša osnovna žitnica, gdje je proizvode značajne količine i pšenice i uljarica. Namjera je da to dodatno podržimo u Posavskoj i drugim županijama koji su gospodarski orijentirani kako bi imali dovoljnu proizvodnju za Federaciju - pojasnio je Novalić.

Kaže da će iz tog razloga posjetiti i Brčko Distrikt gdje se nalazi tvornica ulja Bimal. U Posavskoj županiji se proizvode uljarice koje su resurs za proizvodnju ulja zbog čega bi trebalo uspostaviti vezu između njih koja će biti prepoznata u izradi proračuna za narednu godinu.

Premijer Topić zahvalio je na podršci Vlade Federacije BiH koju dobiva već treću godinu u iznosu od 7,6 milijuna KM zbog čega je ova županija osigurao financijsku stabilnost i omogućeno je da se realiziraju socijalni programi, programi podrške borcima, zdravstvenom sistemu, privredi i poljoprivredi.

- Time pokušavamo održati konkurentnim naše gospodarstvo i prevazići sve ono što današnje vrijeme nosi u situaciji inflatornih kretanja i poprilične neizvjesnosti kada je u pitanju kretanje cijena prije svega energenata što se održava na ukupno socijalno stanje stanovnika - kazao je Topić.

Iz proračuna Federacije BiH je od izbijanja pandemije koronavirusa zaključno s ovogodišnjim proračunom Posavske županije dodijeljeno ukupno 31 milijun KM i to 22,8 milijuna KM za županijski proračun, 3,7 milijuna KM za općinske proračune, 500.000 KM zdravstvenom sektoru te 3,8 milijuna KM za gospodarstvo, uključujući poljoprivrednike, obrtnike izvoznike i one koji su bili ugroženi tijekom pandemije.

Kada su u pitanju konkretni projekti u Orašju, u 2020. godini izdvojeno je 260.000 KM za postavljanje LED ulične rasvjete, a prošle godine 260.000 KM za izgradnju objekta Doma zdravlja i 60.000 KM za rekonstrukciju kino dvorane.

Pored toga, 2018. godine osigurano je 100.000 KM za rekonstrukciju dijela 14. ulice, te 170.000 KM za izgradnju prečistača pitke vode u Orašju. Na sve ovo treba dodati 375.000 KM direktne proračunske podrške općini Orašje u 2020., 2021. i 2022. godini.

Prema novom Zakonu o financijskoj konsolidaciji i restrukturiranju javnih zdravstvenih ustanova, Županijska bolnica u Orašju dobit će dva 2 milijuna KM u naredne tri godine.

Dnevnik.ba

25. travanj 2024 01:56