StoryEditor
smanjeni prinosi

U Posavskoj županiji proglašeno stanje prirodne nesreće od suše

Piše desk  /  25.09.2021., 09:37h
Na području Posavske županije proglašeno je stanje prirodne nesreće od suše. Nedostatak vlage i visoke temperature sve od lipnja prouzrokovale su znatno manji prinos kukuruza te još brojnih poljoprivrednih kultura, uključujući i med. Cijene rastu, a poljoprivrednici su zabrinuti - uložili su puno truda, vremena i novca, piše federalna.ba.

Dok cijene žitarica rastu, poljoprivrednike zabrinjava i činjenica da bi moglo doći do nestašice stočne hrane. Šteta od suše se izražava u velikim omjerima.

„Što se tiče soje, kukuruza i suncokreta, mislim da je podbacio bar 60% otprilike. Suša je utjecala na to da jednostavno nije bilo dovoljno vlage, i da se nije dobro razvilo““, objašnjava Vidan Grgić, predsjednik Saveza udruga poljoprivrednika Posavske županije

Nije sve tako crno, kažu poljoprivrednici, jer bi ova, sušna godina mogla ipak donijeti i nešto dobro – zemljište, kažu, ostaje plodnije.

Osim suše koja je zahvatila cijelo ovo područje, vide se i posljedice mraza, koji je u dodatnoj mjeri smanjio kvalitetan urod voća.

Ova godina zatekla je sve poljoprivrednike, među kojima su i pčelari, a neki od poljoprivrednika ističu kako će na godinu ponoviti jednaku sadnju, dok drugi kažu da kukuruz sigurno neće saditi, jer se ne isplati.

Dnevnik.ba

18. travanj 2024 23:28