StoryEditor

U Portugalu rođena beba bez lica, suspendiran ginekolog koji je pratio trudnoću

Piše D  /  24.10.2019., 01:10h

Maleni Rodrigo rođen je 7. listopada bez nosa, očiju i dijela lubanje. Deformiteti su otkriveni tek tijekom porođaja u bolnici u Setubalu, oko 40 kilometara južno od Lisabona.

Portugalsko medicinsko vijeće jednoglasno je u utorak izglasalo suspenziju liječnika Artura Carvalha na šest mjeseci. Protiv Carvalha je podignuto još šest tužbi, koje datiraju iz 2013. godine, piše Gulf News.

Vijeće je otvorilo istragu nakon žalbe roditelja i nakon što je cijeli slučaj dospio u medije.

"Postoje snažni dokazi o nepažnji liječnika, što može dovesti do stegovne sankcije ", rekao je za RTP Alexandre Valentim Lourenco, šef medicinskog vijeća za južnu regiju.

Caravalho je pratio trudnoću Rodrigove majke u privatnoj klinici u Setubalu, gdje je obavio tri obavezna ultrazvuka, ali nije izvijestio obitelj ni o kakvim poteškoćama ili deformacijama.

Roditelje su upozorili na moguću anomaliju fetusa i u šestom mjesecu trudnoće zatražili dodatni ultrazvučni test, ali ih je liječnik uvjeravao kako takvo nešto nije potrebno.

"Objasnio je da ponekad neki dijelovi lica nisu vidljivi na ultrazvuku ", rekla je Joana Simao, majčina sestra, za televiziju TVI 24.

Beba se još uvijek nalazi u rodilištu.

Dnevnik.ba

16. travanj 2024 15:37