Grabovica - ubijena su trideset tri hrvatska civila nadomak Mostara. Među žrtvama je bilo 17 žena i jedno dijete. Najmlađa žrtva bila je Mladenka Zadro, četverogodišnja djevojčica. rPhoto: Denis Kapetanovic /PIXSELLDENIS KAPETANOVIć/PIXSELL -
StoryEditor
najava

U petak obilježavanje 29. obljetnice svirepog zločina bošnjačke Armije BiH nad Hrvatima u Grabovici

Piše desk  /  06.09.2022., 20:07h

Podsjećamo, 33 hrvatska civila u Grabovici su u noći s 8. na 9, rujna 1993. godine ubili pripadnici bošnjačke Armije BiH

U petak, 9. rujna, prigodno će se obilježiti 29. obljetnica svirepog masakra nad Hrvatima , civilnim žrtvama Domovinskog rata iz Grabovice, koje su ubili pripadnici bošnjačke Armije RBiH, prenosi Hrvatski Medijski Servis.

Organizator, Udruga hrvatskih stradalnika Grabovica ’92 Mostar priopćila je daće u petak u 11h biti polaganje vijenaca na spomeniku civilnim žrtvama Domovinskog rata Grabovice te Put križa od spomenika do groblje.

Nakon toga će biti i sveta misa za ubijene civile Grabovice.

Podsjećamo, 33 hrvatska civila u Grabovici su u noći s 8. na 9, rujna 1993. godine ubili pripadnici bošnjačke Armije BiH.

Za zločin u Grabovici Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju pravomoćno je kaznene odgovornosti oslobodio načelnika Glavnog stožera vrhovne komande Armije RBiH Sefera Halilovića, kreatora operacije “Neretva ’93” u kojoj je počinjen taj zločin.

Pred domaćim sudovima u BiH odgovarali su bivši pripadnici Armije RBiH, i to za pojedinačna ubojstva, ali nitko za ratni zločin protiv civilnog stanovništva i po zapovjednoj odgovornosti.

Do danas je presuđeno petorici pripadnika Armije RBiH; na devet godina zatvora osuđen je Mustafa Hota, na deset godina Enes Šakrak, dok su Nihad Vlahovljak, Sead Karagić i Haris Rajkić osuđeni na po 13 godina zatvora

15. travanj 2024 11:18