StoryEditor
najava

U petak promocija knjige Nike Jurića o doprinosu Hrvata obrani Tuzle

Piše desk  /  08.05.2023., 12:45h

U petak, 12.5.2023., u Hrvatskom domu u Tuzli s početkom u 18 sati, održat će se promocija knjige autora Nike Jurića pod naslovom "Sjene prošlosti". Autor će predstaviti svoju knjigu u kojoj opisuje svoje iskustvo i značajnu ulogu Hrvata Tuzle i okoline u obrani BiH.

Niko Jurić rođen je 1958. u Lipnici kod Tuzle. Ondje je završio osnovnu školu, a u Tuzli srednju školu. Nakon toga, diplomirao je na Fakultetu političkih znanosti u Sarajevu na odsjeku za sociologiju. Tijekom svoje karijere, radio je kao profesor sociologije u srednjoškolskom centru Banovići, te kao pomoćnik i zamjenik zapovjednika u SJB Tuzla. Bio je postavljen za komandira II. Manevarske jedinice milicije i sudjelovao u obrani Tuzle 1992. godine.

Knjiga je pak inspirirana jednim od najvažnijih datuma u njegovom životu, 15. svibnja 1992. godine. Na taj dan, bio je na raskrižju Brčanska Malta u Tuzli sa svojom jedinicom na zadatku omogućavanja nesmetanog i sigurnog izlaska pripadnika tadašnje JNA i kolone vozila iz kasarne "Husinska Buna". Tijekom tog događaja, došlo je do sukoba između vojnika, milicije i građana, koji je nažalost rezultirao ljudskim žrtvama.

Autor knjige opisuje zanemarenu, ali značajnu ulogu Hrvata Tuzle i okoline u obrani BiH, koja je često prešućivana u javnosti. Njegovo iskustvo i perspektiva su dragocjeni za razumijevanje događaja iz tog vremena, posebno za lokalnu zajednicu.

Pozivamo sve zainteresirane da dođu na ovaj važan događaj. Ovo će biti prilika da se čuju priče iz prvih ruku o ratnom vremenu, o ulozi Hrvata u obrani Tuzle i okoline, te o važnosti očuvanja sjećanja na ove događaje.

Ulaz na promociju je besplatan, a knjiga će biti dostupna za kupnju.

Dnevnik.ba

22. srpanj 2024 11:18