StoryEditor
HNK Mostar

U petak premijera predstave Ženski razgovori +-1: Višeslojna priča o univerzalnoj temi muško-ženskih odnosa

Nikolina TurićPiše Nikolina Turić  /  07.04.2022., 13:43h
Predstava “Ženski razgovori +-1” je komad o nekoliko generacija žena koje se bore sa svakodnevnim problemima. Kroz ovu predstavu prikazane su žene 70-tih godina prošlog stoljeća i suvremene, današnje, žene. Premijera predstave je 8. travnja u 20 sati u HNK-a Mostar.

Predstava Ženski razgovori+-1 je komad o nekoliko generacija žena. Radnja predstave odnosi se na vječne probleme poput zaljubljivanja, braka, prijevare, karijere, bolesti i smrti. Predstava je projekt Dragana Komadine, Biljane Čakić i ansambla predstave prema motivima zbirke eseja „Ženski razgovori“ Dušana Radovića.  

Ravnatelj HNK Mostar Ivan Vukoja ističe kako se ova predstava bavi univerzalnom temom muško- ženskih odnosa, te dodaje  kako će se predstava svidjeti publici. 

„To je predstava koja se u isto vrijeme referira na bitne procese koji se odvijaju u našem društvu i tiču se svih nas. Nadam se da će  nas ova predstava natjerati  da malo razmislimo o nekim temama  o kojima smo razmišljali do sada, ali na drugi način“, kazao je Vukoja.  

Redateljica predstave Ženski razgovori+-1  Biljana Čakić kazala je kako su kazalište i Mostar mjesto gdje se događa umjetnost. 

„Predstava je komedija koja je probala obuhvatiti sve što se događa danas u društvu. Teme kojima se ovo kazalište bavi su me iznenadile. Način na koji se ovdje ljudi bave kazalištem treba transformirati i mijenjati sve ono loše što se dogodi u nešto pozitivno“, rekla je Čakić. 

Dramaturg Dragan Komadina ističe kako je ovo predstava prema motivima zbirke priča Dušana Radovića.  

„Uspjeli smo zajedničkim snagama doći do ove verzije teksta. To je jedna jako zanimljiva i višeslojna crna komedija koja priča o prijateljstvu, opraštanju i o nama samima. U predstavi postoji vizualni sloj koji je zanimljiv i na jedan suptilan način komentira ovu našu situaciju i daje jedan eksplicitan komentar“, kazao je Komadina. 

Glumica Nikolina Marić ističe kako se osmijeh vratio u HNK, te dodaje kako je Dušan Radović pisac njezinog djetinjstva.  

„Ženski razgovori su vanvremenski tekst, a današnje žene se suočavaju s dosta problema u životu. Kroz improvizacije smo htjeli progovoriti o tim temama, što još muči današnje žene osim ovih standardnih ženskih problema. Nadam se da će se i publika zabaviti kroz predstavu“, rekla je Marić 

image

Ženski razgovori +-1

N. TURIć - Dnevnik.ba

Suradnica za scenski pokret i glumica HNK Mostar Fatima Kazazić Obad ističe kako ju je publika u Mostaru navikla gledati na sceni. 

„U predstavi će biti i video za koji sam bila zadužena, a pogotovo za koreografiju. Radili smo na univerzalan način i da svako iz predstave izvuče svoju poruku, kao i dio koreografije koja je na kraju predstave“, kazala je Kazazić Obad.  

Glumac Miro Barnjak ističe kako mu je bilo veliko zadovoljstvo raditi u predstavi.  

„Nesmotreno smo se zakopali u cijelu priču jer je vrlo neobično uspoređivati žene 70-tih godina o kojima je Dušan tada pisao i današnje žene koje su suvremene. Uspjeli naći jedan lijep spoj i zanimljiv profil žena, tako da je predstava višeslojna, vrlo lijepa, duhovita, zabavna i lepršava“, rekao je Barnjak.  

Premijera predstave Ženski razgovori +-1 održat že se 8. travnja u 20 sati u HNK Mostar, a reprize su 9. , 11. i 12., travnja u 20 sati.  

Dnevnik.ba 

23. travanj 2024 13:11