StoryEditor

U ovom dijelu BiH počela je normalizacija nastavnog procesa

Piše D  /  25.01.2021., 10:01h

Drugo polugodište u osnovnim i srednjim školama počinje u Unsko-sanskoj, Srednjobosanskoj i Zeničko dobojskoj županiji. Tuzlanska županija s izvođenjem nastave kreće 29. siječnja.

Ekipa BHT1 je posjetila najveću osnovnu školu u Federaciji koja se nalazi kod Zenice i provjerila je li sve spremno za početak drugog polugodišta.

Sve je spremno za početak nastave u drugom polugodištu u najvećoj osnovnoj školi na području Federacije, OŠ Ćamil Sijarić u mjestu Nemila kod Zenice.

Poseban naglasak i dalje se stavlja na epidemiološke mjere koje su u prvom polugodištu rezultirale time da nije zabilježeno širenje koronavirusa među 1245 učenika u ovoj školi.

Nastava u ovoj, ali i svim školama na području ZDŽ-a i dalje će se odvijati kombinirano.

“Ono što mene posebno zadovoljava i što mi je drago jest da ćemo nastaviti s praksom da naši prvašići pohađaju klasičan oblik nastave, redovan, bez dijeljenja u grupe tako da će oni nastaviti raditi, učiti i družiti se u školskim klupama svaki dan…”, kaže Ahmed Buljubašić, ravnatelj OŠ Ćamil Sijarić, Nemila.

“Roditelji su dužni prema proceduri mjeriti temperaturu, djeca koja pohađaju nastavu u prostorijama škole i mi smo došli do zaključka da su naši roditelji uglavnom odgovorni, da to rade…”, kaže Dženana Muminović, pomoćnica ravnatelja OŠ Ćamil Sijarić, Nemila.

Mjerenje temperature i dalje je obvezno i u školama. Ravnatelji škola, shodno procjenama i uputama kriznog stožera, zajedno s nastavnicima donose konačne odluke o modelima izvođenja nastave.

Stav resornog ministarstva je da se, tamo gdje postoje uvjeti, krene s potpunim uvođenjem nastave u učionicama.

“Tamo gdje to nije moguće, dakle, idemo u ublažavanje, odnosno, idemo u umanjenje opsega nastave na daljinu, ona će praktično biti izuzetak”, rekao je Spahija Kozlić, ministar obrazovanja, znanosti, kulture i sporta ZDŽ-a.

Epidemiološka situacija znatno je bolja nego na početku školske godine što ohrabruje i zdravstvene radnike koji trebaju dati zeleno svjetlo za potpuni povratak ukupno 40 000 učenika u školske klupe u ZDŽ.

“Spremni smo na sve možebitnosti što se tiče kriznog stožera i organizacije zaštite djece i prosvjetnih radnika, sve je na visokoj razini i nema razloga što se nas tiče da se ne ide ka normalizaciji…”, izjavio je Adnan Jupić, ministar zdravstva ZDŽ-a.

Školski sat, što je novost od drugog polugodišta u ZDŽ-u, produžen je i odvija se po 35 minuta.

Ovo je još jedna od mjera koje vode k uobičajenoj praksi da se nastava ponovno izvodi po 45 minuta.

Dnevnik.ba

17. travanj 2024 06:41