StoryEditor

U ovoj godini ništa od dionice Mostar prema Buni

Piše D  /  27.10.2018., 05:10h

U razdoblju dok je još raspravljano o trošarinama mi nismo čekali, radili smo. Našli smo financijere za pojedine dionice autoceste i u suglasnosti s njima uspjeli smo započeti veći broj natječajnih procedura. Sada smo došli do toga da su gotovo svi ugovori potpisani. Naravno, neki čekaju ratifikaciju. U tijeku je drugi krug ratifikacije na državnom parlamentu, da bi to bilo operativno, kazao je Terzić za Klix.ba.

Naveo je da trenutno imaju otvorene procese evaluacije za ponovljeni projekt za dionicu Počitelj – Zvirovići, vrijedan 100 milijuna eura koji financira Europska investicijska banka. Sada više u vezi s ovim projektom, kako je rekao on, nema nikakvih upitnika, jer rade s konzultantima EIB-a.

Također, imamo projekt za koji smo završili evaluaciju i blizu smo dodjele ugovora, a to je nastavak gradnje obilaznice oko Zenice, od Donje Gračanice do ulaska u tunel Zenica, rekao je Terzić.

Otkrio je da je u tijeku procedura i za tri dionice prema jugu.

Tu je dionica Poprikuše – Nemila. EBRD daje 70 milijuna eura, a čitav projekt iznosi 180 milijuna eura. Tu imamo pismo namjere od EIB-a da će financirati s 90 milijuna eura i ostatak su grant sredstva EU. Mi 1. studenog otvaramo pretkvalifikacijske ponude, a onda ćemo ići s ponudom ugovora. Već smo otvorili ponude za tunel Ivan, a to je drugi EBRD-ov kredit u visini od 50 milijuna eura i imamo pismo namjere od EIB-a za 50 milijuna eura za dionicu od završene trase u Tarčinu do tunela Ivan. U sljedećem razdoblju ići će se na potpisivanje ugovora. Treći ugovor koji je potpisan je za dionicu Mostar jug prema Buni, ali nismo za ovu godinu planirali raspisivanje natječaja zato što imamo još određenih nejasnoća u vezi sa samom trasom. To bismo trebali uraditi u sljedećoj godini, naveo je Terzić.

On je otkrio da postoje određene poteškoće u vezi s gradnjom tunela Hranjenprema Goraždu.

Imamo potpisan ugovor. Ima odobren izvođač radova, ali pošto je sredstva osigurala Vlada FBiH preko svojih javnih poduzeća radi se prema Zakonu o javnim nabavkama. Sada imamo kod odabira nadzora probleme jer se stalno netko žali, pokreću se žalbeni postupci. To zaista dovodi u pitanje sam početak radova, kazao je Terzić.

Dnevnik.ba

18. travanj 2024 15:21