StoryEditor

U osnovne škole Kantona Sarajevo upisano 10% manje prvašića nego lani

Piše D  /  28.08.2019., 08:08h

U travanjskom upisnom roku, prema podacima dobivenim iz osnovnih škola, upisano je 3.886 učenika prvih razreda. Kako navode za Fenu iz Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo, u tijeku je travanjski upisni rok te očekuju povećanje broja upisane djece u prvi razred osnovne škole.

- U prethodnoj školskoj godini, u prvi razred je upisano 4.360 učenika. Ako usporedimo prošlogodišnji broj upisanih učenika u prvi razred i očekivani broj učenika koji će pohađati prvi razred u školskoj 2019.2020. godini, možemo reći da nema značajnije razlike u odnosu na povećanje ili smanjenje broja upisane djece - navodi se.

Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo, u suradnji s Federalnim ministarstvom obrazovanja i nauke i prema podacima iz škola nabavilo je za novu školsku godinu besplatne udžbenike za učenike drugih razreda osnovnih škola, koji su u stanju socijalne potrebe.

- Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo nabavilo je i udžbenike za učenike III i IV razreda osnovnih škola, koji su u stanju socijalne potrebe. Za učenike prvih razreda s područja općine Centar, Općina će osigurati udžbenike, ruksake i školski pribor, a ostale općine u Kantonu Sarajevo (osim Općine Ilijaš) ruksake i školski pribor - navodi se.  

Školska 2019.2020. godina u Kantonu Sarajevo počinje prvi radni dan u ponedjeljak 2. rujna.

Kako je ranije najavljeno iz Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke, nova školska godina počinje 2. rujna, u osnovnim i srednjim školama, u devet županija u Federaciji Bosne i Hercegovine. Iznimka je Zapadnohercegovačka županija gdje će učenici u školske klupe sjesti 9. rujna, kao i prvačići u školama Posavskog kantona.

Dnevnik.ba

17. travanj 2024 19:02