StoryEditor

U Osijeku se pojavila jako opasna droga koja izaziva teške halucinacije

Piše D  /  09.05.2018., 08:05h

Ona nam je opisala u kakvom su stanju djeca koja su na liječenje primljena zbog konzumiranja tzv. osvježivača zraka, a zapravo “sintetske ulične droge, vrlo snažnog i po život opasnog derivata THC-a”, kako ih je na svojem profilu na Facebooku opisao dr. Igor Berecki, pedijatar KBC-a Osijek, prenosi Jutarnji.hr.

Liječenje

Djeca o kojima nam je govorila dr. Dodig Ćurković, a riječ je o njih šestero u dobi od 13 do 17 godina, hospitalizirana su u osječkoj bolnici prije desetak dana, a na liječenje su došli u razmaku od tri dana.

Dolaze iz Osijeka, Đakova, Požege i Baranje. Podsjetimo, u veljači 2015. godine u središtu Zagreba od posljedica pušenja tzv. osvježivača zraka preminuo je 15-godišnji dječak.

Pakiranje

“Nikad dovoljno ponavljanja. Dakle: nije osvježivač! NIJE OSVJEŽIVAČ!!! NIJE. NIJE. Već sam desetke puta to ponavljao i opet ću! To je DROGA. Sintetska ulična droga, vrlo snažan i po život opasan derivat THC-a (poput kemijski izmijenjenog i znatno pojačanog ekstrakta marihuane), koji se unosi pušenjem. Njime su natopljene suhe trave, kako bi se mogle miješati s duhanom i motati u cigarete.

Prodaje ih se u LAŽNIM pakiranjima aromatskih trava (i otuda popularni, ali posve netočan naziv ‘osvježivači zraka’ ili ‘herbal mix’). Paketići su najčešće veličine i izgleda pakiranja pojedinačnih prezervativa, raznih dizajna i naziva (Spice, Galaxy, Vertex, Incense, Bunga-Bunga, Zombi, Scooby Snax, Solar Super). Ne zavaravajte se glupostima, ne shvaćajte ih neozbiljno.

Od toga se umire. Od toga su već umrla djeca. Prava djeca. Nečija djeca. To NIJE osvježivač zraka. Najgore od svega - naziv ‘osvježivač’ toliko je raširen da narkotik i dalje prolazi ispod radara tržišnim inspekcijama, carinicima na uvozu i policiji i nalazi se u SLOBODNOJ PRODAJI u trgovinama ‘zdravog življenja’ (najčešći naziv: Smart Shop), zajedno s vodenim hookah lulama, pušačkim bongosima, mirišljavim štapićima i ostalim priborom za pušenje i ‘rekreativno drogiranje’”, napisao je na Facebooku dr. Berecki, koji se posljednjih godina nagledao previše slučajeva djece koja su završila u teškom stanju nakon konzumiranja ovih opasnih tvari. Sa svime što je napisao složila se i dr. Dodig Ćurković.

- Tih šest slučajeva u kratkom periodu znak je za alarm. Ako se to ne spomene i javno ne objavi, bit će kao da se nije ni dogodilo. O tome treba govoriti, ali prije svega treba riješiti problem s kupnjom tih sredstava koja su djeci dostupna kao i slatkiši. Šokirali smo se kada nam je zbog toga došlo 13-godišnje dijete, a za jednu smo djevojčicu od 15 i pol godina doznali da je već prije dvije godine bila u kontaktu i s marihuanom, kanabisom, ‘osvježivačima’ i ecstasyjem.

Sada je bila sumnja na ‘osvježivač’, kanabis i LSD - ispričala nam je dr. Dodig Ćurković, inače i predsjednica Nacionalnog povjerenstva za dječju psihijatriju. Kaže da među ovih šestero djece ima i onih koji su to konzumirali prvi put, na nagovor prijatelja. Jedan je čak i aktivni sportaš.

Paranoja

- Rekli su nam da im je to bilo vrlo neuobičajeno, stravično iskustvo i da neće više nikada. Svi su u pozadini imali ‘osvježivače zraka’, a kod nekih je utvrđena prisutnost marihuane. Inače, za ‘osvježivače’ ne postoji specifičan test kojim se to može detektirati, nego su nam djeca sama rekla što su uzela. I kažu da im je to dostupno praktički na svakom uglu, po cijenama od pet do 20 kuna.

Situacija je alarmantna, a sve koji na to benevolentno gledaju samo bih jednom dovela kod nas na odjel da vide kako to izgleda i da zamisle svoje dijete u toj situaciji - poručila je dr. Dodig Ćurković i istaknula da se kod djece mogu javiti i “tahikardija, crvenilo, osjećaj gušenja, agresija, paranoidne slike i imaju iznimno burne reakcije, što traje po tjedan dana”.

“U tijeku su izvidi, a surađujemo i sa Sanitarnom inspekcijom”

Iz PU osječko-baranjske odgovorili su nam da su “u tijeku izvidi radi prikupljanja svih relevantnih saznanja o uporabi tzv. osvježivača zraka” te da su u više navrata u suradnji sa Sanitarnom inspekcijom i carinskim inspektorima vršili nadzor u tzv. smart shopovima na području Osijeka, iz kojih su izuzimali uzorke “osvježivača zraka” te ih slali na toksikološko vještačenje u Centar “Ivan Vučetić”, gdje su slali i uzorke tih tvari ako bi ih pronašli kod osoba koje su eventualno na ulici zatekli u konzumiranju.

“U konkretnim situacijama utvrđeno je da pojedini uzorci sadrže sintetske kanabinoide koji izazivaju psihoaktivni učinak sličan učinku THC-a, ali se u tom trenutku nisu nalazili na važećem Popisu droga, psihotropnih tvari i biljaka iz kojih se može dobiti droga te tvari koje se mogu uporabiti za izradu droga u RH”, kažu iz policije i dodaju da su optužne prijedloge ili kaznene prijave podnosili samo ako bi se utvrdilo da se oduzeta tvar nalazi na spomenutom Popisu.

Dnevnik.ba

25. travanj 2024 10:40