StoryEditor

U Orašju održana diskusija kroz projekt „Partnerstvo za upošljavanje u Posavini“

Piše D  /  01.06.2018., 11:06h

„Unapređenje ponude radne snage u Posavini kroz unapređenje obrazovnih intervencija – izazovi i mogućnosti“, bila je tema prve fokusne grupne diskusije, održane u Orašju. U zanimljivoj diskusiji izlagale su osobe iz poslovnog sektora, potencijalni poslodavci, predstavnici Službi za upošljavanje ŽP i općina Orašje, Odžak i Domaljevac Šamac, te ministarstva gospodarstva ŽP. Skup je organiziran u okviru projekta „Partnerstvo za upošljavanje u Posavini“, kojeg financira EU u sklopu Programa „Podrške lokalnim partnerstvima za zapošljavanje u BiH”, a kojeg provodi Međunarodna organizacija rada, prenosi Radio Orašje.

Sve strane su iznijele svoja zapažanja i probleme s kojim se susreću, u očekivanju individualnih i partnerskih intervencija, te mogućnosti suradnje u prevladavanju izazova i prepreka za unapređenje kvalificirane radne snage. Poslodavci su  istaknuli da svoju proizvodnju često moraju prilagoditi raspoloživoj radnoj snazi, jer vrlo teško dolaze do kvalitetnih kadrova koji su sposobni odgovoriti zahtjevu tržišta. Istaknuli su da mlade neuposlene ljude ne treba plašiti odlaskom u inozemstvo, nego ih hrabriti i motivirati raznim mjerama kako bi ostali u Posavini. Naveli su da je prisutan i problem cijene rada, a jedna od mjera je da poslodavce oslobode dijela poreza kako bi mogli povećati plaće radnika. Također po ugledu na poticaje u poljoprivredi, kazali su da je potrebno dio novčanih poticaja usmjeriti i prema pojedinim zanimanjima kojih nedostaje na tržištu, te naglasili da bi se strukovne škole morale više bazirati na kvalitetnu praktičnu nastavu učenika.

-Nama je jako bitno da i poduzetnici sudjeluju u prekvalifikacijama radnika za potrebe tržišta rada. Moramo zajednički stvarati ambijent da se ljudi ne plaše ostanka u Posavini i BiH, nego da mogu ostvariti dohodak za pristojan život u svom kraju, poručio je Darko Kasap ministar gospodarstva u Vladi ŽP.

-Idućeg tjedna održat ćemo sličnu diskusiju s obrazovnim institucijama, budući da su škole vrlo značajni partneri u ovom projektu. Moramo sagledati njihove kapacitete, potencijale i nastavne planove kako bi skupa kreirali preporuke za upisne rokove, istaknula je Amra Jaganjac projekt menadžer iz udruženja za razvoj Nerda, koja je uz  Sanju Tošić stručnu suradnicu na analizi tržišta rada za ovaj projekt, sudjelovala u radu prve fokusne grupe u Orašju.

Zlatko Špionjak iz Odjela za gospodarstvo općine Domaljevac Šamac je pojasnio da su gospodarstvenici u ovoj općini u jako teškom položaju, jer više od 50% radnog stanovništva nije u mjestu prebivališta, nego je uposlen u zemljama EU. -Mnogi su tamo registrirali tvrtke, a radnu snagu traže uglavnom s našeg područja. Nadamo se da će nam ovaj projekt pomoći i mi podržavamo razvoj strukovnih zanimanja, jer bez kvalitetnih radnika nema ni razvoja sredine, kako kroz privatni, tako i kroz javni sektor, kazao je Špionjak.

Predstavnica Službe za upošljavanje u općini Odžak navela je da su slični problemi i u odžačkoj općini gdje poslodavci idu u RS i autobusima dovoze radnike, osobito za potrebe proizvodnih tvrtki. Dražen Mikić tajnik Crvenog križa Orašje je iznio činjenice da je Skupština CK donijela odluku o osnivanju Gospodarskog društva koje će se baviti upošljavanjem, u prvom redu invalidnih osoba, u proizvodnji, trgovini, ugostiteljstvu u ili uslugama.

Dnevnik.ba

21. travanj 2024 11:06