StoryEditor

U općinskoj upravi nadaju se da će Stolac uskoro dobiti status grada

Piše D  /  05.07.2020., 12:07h

Stolac kao destinaciju u Bosni i Hercegovini sa šarmom bogate kulturne baštine početkom lipnja su ponovno počeli posjećivati turisti nakon perioda izolacije uvjetovane pandemijom koronavirusa.   

Više je lokaliteta i kulturnih dobara zanimljivo posjetiteljima na ovom području bogatom nacionalnim spomenicima Bosne i Hercegovine.

Neki od njih su nekropole stećaka Radimlja i Boljuni, povijesno područje Stari grad, helenistički grad Daorson u Ošanićima, arheološko područje Badanj u Borojevićima, grob Moshe Danona s okolnim prostorom i havrom na Krajšini, graditeljska stambena cjelina Begovina, javno ljetno kupalište Kupaje, Čaršijska džamija s Čaršijom te korito Bregave s mlinicama, stupama i mostovima.

Upravo te lokacije navela je i Vlada Federacije Bosne i Hercegovine kada se na sjednici 25. lipnja ove godine izjašnjavala i podržala inicijativu sadašnje Općine za donošenje zakona kojim bi ta sredina i administrativno dobila gradski status.

- Utvrđeno je da Općina Stolac ispunjava uvjet da se gradom proglasi kao općina koja je od posebnog povijesnog i kulturnog značaja, a u skladu sa Zakonom o principima lokalne samouprave u Federaciji BiH - priopćeno je nakon te sjednice Vlade.

Instanca koja daje zadnju riječ o svakom pa i zakonu ove vrste je Parlament Federacije Bosne i Hercegovine.

Stolac nije jedina općina u FBiH koja je zadnjih godina podnijela inicijativu za administrativno proglašenje gradom.

Samo u prvoj polovini prošle godine sedam općina dobilo je takav status: Čapljina, Ljubuški, Gradačac, Visoko, Živinice, Gračanica i Srebrenik.

Dnevnik.ba

18. travanj 2024 19:39