StoryEditor

U općini Prozor-Rama muškarci odlučuju, ali žene upravljaju

Piše D  /  29.07.2021., 18:47h

Rama je slovila i još uvijek slovi kao tradicionalna, tvrda, „muška“ sredina. Upravo u toj „muškoj“ sredini izuzetno su se častile tri ženska lika: Majka Božja od Milosti, Diva Grabovčeva i Ramska majka. U toj muškoj sredini ima još nešto zanimljivo.

Općina Prozor – Rama osnivač je tri javna poduzeća (JKP Vodograd, Radio Rama i Agencija za lokalni razvoj) i sedam javnih ustanova: Dom zdravlja Rama, Narodna knjižnica, Gradska ljekarna, Centar za socijalni rad, Dječji vrtić “Ciciban”, Kulturno športski centar Prozor, Centar za osobe s posebnim potrebama, piše Dnevni list.

Od ovih sedam javnih ustanova, žene su na čelu njih šest, pa i u sedmoj (Gradska ljekarna) imaju dominantnu ulogu.

Ravnateljica Doma zdravlja „Rama“ je dr. Mara Anđelić. Narodnu knjižnicu vodi Marija Bešker, a ravnateljica Centra za socijalni rad je Mara Franjić. Dječjim vrtićem upravlja Julijana Juričević, dok je direktorica Kulturno športskog centra Blaženka Matešić, a Centar za osobe s posebnim potrebama vodi Ružica Bošnjak-Šudić.

Žene imaju svoje mjesto i u školstvu. Ravnateljica Srednje škole Prozor je Anđa Mlakić, a OŠ Ivana Mažuranića Gračac je Lidija Zadrić.

Prema ovim podatcima općina Prozor-Rama sigurno prednjači u ravnopranosti spolova u upravljanju javnim ustanovama, ali kada je riječ o sastavu Općinskog vijeća Prozor-Rama, onda su podatci potpuno drugačiji.  Od 21 vijećnika samo su dvije žene; Mara Anđelić i Ivka Babić. 

Sjetimo se što je o položaju žena u Rami pisala Zlata Perlić u knjizi Rudolfa Bičanića „Kako živi narod: život u pasivnim krajevima“ koja je objavljena 1936. godine i usporedimo sa današnjim.

Dnevnik.ba

17. travanj 2024 01:46