StoryEditor
jezero Rakitje

U okolici Zagreba ulovili mrcinu od 2,5 metra i 100 kilograma

Piše desk  /  03.08.2022., 20:57h

Ovo mi je riba života. Pokušavamo je uloviti već 30 godina. Kazao je to Denis Špoljarić, ponosni lovac najvećeg soma što su ga ikada vidjeli ribiči jezera Rakitje u okolici Zagreba

Znate da tamo ima velikih somova, ali još nikad nije ulovljen tako veliki, kaže za 24sata Špoljarić koji je član športskog ribolovnog društva (ŠRD) Rak Rakitje. Grdosiju od preko dva i pol metra ulovio je s kolegom Marijom Japjecom u utorak predvečer. Nakon fotografiranja soma su pustili natrag u jezero.

- Nismo ga izvagali jer bismo ga ubili prilikom podizanja, ali pretpostavljamo da ima oko 100 kila. Mi većinom puštamo ribe koje ulovimo, a i nije mi bitna kilaža. Vidi se kako je velik, meni je to sigurno najveća riba koju sam ulovio - kaže Špoljarić.

Govori kako su kolega i on imali dobar pribor zbog čega su soma ulovili kroz nekih 25-30 minuta.

- Bili smo spremni, imali smo pribor. Nije slučajno došao, bio je to ciljani ulov. Znamo da ih ima - zaključio je.

Pecanje na Rakitju dugogodišnja je tradicija, a ribiča ne nedostaje. Kako kažu ribiči na jezeru se najviše love somovi i štuke, ali i druge ribe, što god zapne za udicu.

- Ozbiljan je to sport. Na sredini jezera postavili smo bove za koje su prikvačene mreže pune sitne ribe kako bi se ulovila ona krupna. Sitnu ribu koja je mamac do bove donosimo plivajući. U osmome mjesecu održava se somijada, tj. izlov somova. Svi se mi nadamo da ćemo uloviti soma poput Denisovog, mrcinu, ali to se zaista rijetko događa - rekao je Dario Narateh koji se pecanja bavi zadnjih deset godina.

Narateh na jezeru provodi godišnji s još petoricom prijatelja pecajući. Na Rakitju će sveukupno provesti sedam dana, spavat će u šatorima i roštiljati. Kažu da će tamo proslaviti i Oluju, a trenutno su u procesu nabavljanja janjca za proslavu.

Većinu ribe vrate u jezero

- Pecanje nam je hobi, shvaćamo ga ozbiljno, ali ipak je najviše za gušt - govori Krunoslav Poljanec, jedan od petorice iz društva. Poljanec je na jezero poveo i nećaka kojega uči zanatu.

Većinu ulovljene ribe vraćaju nazad u jezero, tek si tu i tamo poneku sačuvaju za gablec. Rekli su kako znaju pecati i na moru, ali da im je draže loviti slatkovodnu ribu, a i bliže su kući. Osim pecanjem, ribiči s kojima smo razgovarali na Rakitju bave i radioamaterizmom pa u šumici pokraj jezera imaju i amatersku radijsku opremu pomoću koje komuniciraju s ostatkom svijeta.

- Moj je hobi i ribičija i radioamaterstvo. Recimo, od Dubrovnika do Vukovara čujemo kakvi su vremenski uvjeti - govori Boris Kučko, u ekipi zadužen za upravljanje radio opremom. 

Svi žele uloviti soma 

Cijelo društvo čestita Špoljariću i Japjecu na ulovljenom kapitalcu, a kako je sada njihov som ponovno u vodi, nadaju se da će ga jednoga dana i oni uhvatiti.

Najveći šaran u slatkovodnim jezerima u Hrvatskoj također je ulovljen na jezerima Rakitje, 2012. godine, a i njega je ulovio član ribolovnog društva Rak Rakitje.

Površina svih jezera u Rakitju je 220 hektara, a obitavaju sve vrste slatkovodnih ciprinidnih riba dok su najčešće šaran, štuka, amur, smuđ i som. Obavezno je puštanje šarana, štuke i smuđa težih od pet kilograma i amura težih od sedam kilograma. Tijekom godine na jezerima se održavaju tri do četiri međunarodna šaranska kupa, ali i nekolicina natjecanja u ribolovu tehnikom 'udicom na plovak'.

Dnevnik.ba

18. travanj 2024 18:26