StoryEditor
Tečaj dolara

U očekivanju završetka Fedova ciklusa monetarnog zaoštravanja dolar gubi snagu

Piše hina  /  07.05.2023., 15:54h

Na svjetskim tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta prošloga tjedna je oslabila, zabilježivši tako pad u sedam od zadnjih osam tjedana, jer investitori uračunavaju u cijenu američke valute vjerojatnost da Fed na idućem zasjedanju pauzira s daljnjim podizanjem kamatnih stopa, a u drugoj polovini godine ih počne i smanjivati.

Dolarov indeks, koji pokazuje kretanje vrijednosti američke prema ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, oslabio je prošloga tjedna 0,36 posto, na 101,28 bodova.

Pritom je dolar stagnirao prema europskoj valuti, pa je cijena eura dosegnula 1,102 dolara.

Tečaj dolara prema japanskoj valuti oslabio je, pak, prošloga tjedna jedan posto, na 134,83 jena.

Fed je u srijedu podignuo ključnu kamatnu stopu za novih 0,25 postotnih bodova, na raspon od 5 do 5,25 posto, što je najviša razina kamatnih stopa od 2007. godine. 

Valutni trgovci u cijenu dolara sada uračunavaju da Fed na idućoj sjednici u lipnju neće podizati kamatne stope te da će do kraja godine početi smanjivati kamatne stope. Takva očekivanja podupiru i nove zabrinutosti oko američkog bankarskog sektora, ali i očekivanja gospodarskog usporavanja SAD-a.

Međutim, dok gospodarstvo usporava, još uvijek postoje neki njegovi snažni dijelovi, poput tržišta rada, na kojem je u travnju otvoreno čak 253 tisuće neovih radnih mjesta, znatno više od očekivanih 180 tisuća, zbog čega ulagači zasad još oklijevaju s večim prodajama američke valute.

U eurozoni, pak, u četvrtak je Europska središnja banka podignula ključnu kamatnu stopu za 0,25 postotnih bodova, na 3,25 posto te signalizirala daljnje zaoštravanje svoje monetarne politike kako bi suzbila inflaicju.

Podigavši kamatne stope najviše u svojoj 25-godišnjoj povijesti, ECB usporava tempo pooštravanja monetarne politike u svjetlu podataka koji pokazuju da gospodarstvo eurozone jedva raste i da banke zatvaraju kreditne slavine.

Istodobno, japanski jen ostvario je prvi tjedni dobitak prema američkom dolaru u zadnjih gotovo mjesec dana, od 1,5 posto, zahvaljujući svojoj percepciji kao sigurnog utočišta za kapital u uvjetima nelagode koja vlada oko zdravlja američkih regionalnih banaka.

Dnevnik.ba

26. rujan 2023 05:38