StoryEditor

U NSRS-u izglasan veto na posjet Đukanovića i odluku za Frontex

Piše D  /  27.02.2020., 08:02h

Tako je stavljen veto na odluku Predsjedništva BiH kada je riječ o službenom posjetu predsjednika Crne Gore Mile Đukanovića Bosni i Hercegovini, planiranoj za 2. i 3. ožujak ove godine, a prihvaćena je i Dodikova kvalifikacija da je štetna po vitalne interese RS-a i odluka o prihvaćanju Sporazuma o statusu između Bosne i Hercegovine i Europske unije o aktivnostima koje provodi Agencija za europsku graničnu i obalnu stražu na teritoriju Bosne i Hercegovine (Frontex), piše klix.ba.

Tako je po drugi put u Dodikovom mandatu kao člana Predsjedništva BiH NSRS potvrdila njegovo pozivanje na vitalni interes kada je riječ o odlukama vrha države.

Narodna skupština je s 56 glasova za usvojila zaključke klubova narodnih zastupnika SNSD-a, DNS-a, DEMOS-a, NDP-a, US-a, Nezavisnog kluba SP-a, Zastupničke grupe SP-a i Zastupničke grupe "Nezavisni zastupnici".

Zaključci su:

1. Sporazum o statusu između BiH i Europske unije o djelovanjima koje izvršava Agencija za Europsku graničnu i obalnu stražu u BiH u svom najvećem dijelu nije sporan za Republiku Srpsku, ali je za Republiku Srpsku neprihvatljivo da isti bude usvojen bez suglasnosti i sudjelovanja Ministarstva unutarnjih poslova Republike Srpske, s obzirom na to da je u njegovoj nadležnosti najveći dio graničnog pojasa kojeg se sporazum tiče, ali i zbog činjenice da se Sporazum ovog značaja pokušava usvojiti preglasavanjem člana Predsjedništva BiH iz Republike Srpske.

2. Zadužuje se srpski član Predsjedništva BiH da, u skladu sa svojim ovlastima, a u skladu sa Zakonom o postupku zaključivanja i izvršavanja međunarodnih ugovora, pokrene novu inicijativu i pregovore za zaključivanje Sporazuma o statusu između BiH i Europske unije o djelovanjima koja izvršava Agencija za Europsku graničnu i obalsku stražu u BiH, uz obvezno poštovanje mišljenja i stavova nadležnih organa Republike Srpske.

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 16:43