StoryEditor
banjaluka

U NSRS-u glasovali za izaslanike u Domu naroda: Hoće li nevažeći listić odlučiti? Netko je umjesto kvadratića "iksirao" ime...

Piše desk  /  01.12.2022., 15:29h

Zastupnici Narodne skupštine Republike Srpske glasovali su za kandidate za izaslanike u srpskom klubu Doma naroda Bosne i Hercegovine nakon čega je uslijedila pauza. No ona je produžena, a prema saznanjima Klixa razlog je jedan nevažeći listić.

Naime, na jednom listiću je usprkos jasnim uputama na početku glasanja pogrešno zaokružen kandidat. Umjesto upisanog iksića u kvadratić pored imena kandidata PDP-a, iks je stavljen na samo ime kandidata.

Navodno bi omjer glasova između PDP-ovog i SNSD-ovog kandidata bio isti ako bi taj listić bio važeći, što znači da bi peti izaslanik u Klubu Srba bio izabran ždrijebanjem u SIP-u.

Ako bi pak ovaj listić bio proglašen nevažećim, PDP ne bi imao dovoljno glasova, a SNSD bi ipak dobio četiri izaslanika, a SDS jednog.

Inače, lista SDS-a je dobila 16 glasova umjesto 14, koliko je dovoljno da prođe u Dom naroda, što znači da su dobili dva glasa više nego što su unutar oporbe dogovorili.

Nebojša Vukanović je optužio SDP-ove zastupnike da su upravo oni glasovali za SDS umjesto za PDP, zbog čega SDS ima viška, a PDP manjak glasova od potrebnog.

Također, lista SDP-a, odnosno kandidat Vojin Mijatović, je dobio dva glasa usprkos konstantnim pozivima javnosti i njega samog da se ne glasa za njega jer bi to bilo uzaludno trošenje glasova i rizik da Dodikov četvrti kandidat dobije dovoljno za prolaz.

Dnevnik.ba

05. listopad 2023 02:21