StoryEditor
digitalna transformacija obrazovanja

U novoj školskoj godini e-dnevnik će koristiti 56 škola

Piše fena  /  05.09.2022., 10:47h

Djeca i roditelji 56 škola moći će putem aplikacije vidjeti bitne informacije koje upisuju razrednici i nastavnici u školama, kao što su ocjene, izostanci i druge bilješke

U školskoj 2022./2023. godini SUMIT eDnevnik će koristiti 56 od 135 škola koje nastavni plan i program izvode na hrvatskom jeziku u Bosni i Hercegovini.

Djeca i roditelji 56 škola moći će putem aplikacije vidjeti bitne informacije koje upisuju razrednici i nastavnici u školama, kao što su ocjene, izostanci i druge bilješke. Nastavnicima, razrednicima i ravnateljima je smanjena administracija i omogućen lakši rad i upravljanje školom, priopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Sveučilišta u Mostaru.

U proteklome tjednu održano je jedanaest radionica na kojima je sudjelovalo više od 700 nastavnika, SUMIT koordinatora i ravnatelja 56 škola koji su odgledali prezentaciju za rad u dnevniku te dali svoje primjedbe i sugestije za kvalitetniji i bolji rad u SUMIT eDnevniku.

Iz SUM-a podsjećaju, kako su u Hercegbosanskoj županiji u prošloj školskoj godini uspješno provedeni upisi u srednje škole u potpunosti u elektroničkom obliku, a Srednja ekonomska škola nije koristila dnevnik u fizičkom obliku.

Učenici i roditelji mogu koristiti mobilnu aplikaciju SUMIT eDnevnik putem svojih Android i IOS mobilnih uređaja. Na taj način ostvaruje se brži i jednostavniji pristup podacima u dnevniku. Brzo i jednostavno je moguće izvršiti uvid u raspored, ocjene, izostanke i druge podatke. Planirana su i nove funkcionalnosti kao što su pregled pisanih provjera znanja koje će korisnici moći preuzeti u svoje kalendare. Obavijest o ocjenama roditeljima dolazi s odmakom od 48 sati. Učenici se u aplikaciju prijavljuju korištenjem elektroničkog identiteta u sustavu eduID, dok roditelji pristupne podatke mogu dobiti od razrednika ili školskog koordinatora.

eDnevnik je aplikacija razvijena u IT centru Sveučilišta u Mostaru u suradnji s koordinacijom ministara obrazovanja Hrvatskog narodnog sabora i to, Ministarstvo znanosti, prosvjete, kulture i športa Hercegbosanske županije, Ministarstvo prosvjete, znanosti kulture i sporta Županije Posavske, Ministarstvo obrazovanja, znanosti, kulture i športa Županije Zapadnohercegovačke, Ministarstvo obrazovanja, znanosti, mladih, kulture i športa Županije Središnja Bosna te Zavoda za odgoj i obrazovanje ŽZH i HBŽ.

Uvođenje eDnevnika dio je procesa digitalne transformacije obrazovanja u školama u kojima se nastavni plan i program izvodi na hrvatskom jeziku. Proces je počeo 2017. godine, a ubrzan je u vrijeme pandemije covid -19., uvođenjem elektroničkog identiteta u eduID sustavu i SUMIT Matice u kojoj se obrađuju osobni podaci učenika i nastavnika te izdaju svjedodžbe, navodi se u priopćenju.

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 14:14