Article_Top_970x250

U novim ruskim zračnim napadima u Idlibu poginulo najmanje deset civila

sirija

U novim ruskim zračnim napadima u Idlibu poginulo najmanje deset civila

sij 30, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Foto: Anadolija

Najmanje deset civila je poginulo, a 37 ranjeno u napadu ruskih ratnih aviona na bolnicu i pekaru na jugu sirijskog Idliba.

Ruski ratni avioni su u večernjim satima počeli s izvođenjem napada na području Erihe u Idlibu. 

Iz Civilne zaštite (Bijele beretke) naveli su da je poginulo deset civila, od toga četiri u bombardiranju bolnice koja je uništena. 

Ekipe civilne zaštite su na terenu i rade na traženju i spašavanju civila. Postoji zabrinutost da bi broj mrtvih mogao biti povećan. 

Uz posredstvo Turske, Rusije i Irana, tijekom svibanjskih pregovora 2017. godine u Astani je Idlib proglašen zonom deeskalacije, baš kao i još tri regije: Homs, Istočna Guta i Dera-Kuneytra.

Međutim, Assadove režimske snage su iskoristile uspostavljeno primirje i uz podršku ruskih zračnih snaga zauzele sve tri regije, dok je Idlib ostao pod kontrolom oporbe. Stotine tisuća civila iz tih regija su izbjegle u Idlib i to u regije na samoj sirijsko-turskoj granici.

U Sočiju je 17. rujna 2018. postignut dodatni dogovor o prekidu sukoba u Idlibu. Shodno dogovoru, oporbene snage su sljedećeg mjeseca povukle teško naoružanje iz Idliba, a snage odane Assadovom režimu ubrzo su nastavile artiljerijske i zračne napade.

Deeskalacijsku zonu Idliba čini istoimena provincija i susjedne periferije Latakije, Halepa i Hame. Zbog stalnih napada snaga lojalnih Assadovom režimu od početka 2019. godine iz te deeskalacijske zone ka turskoj granici je izbjeglo 1,3 milijuna civila. U napadima u Idlibu je u tom periodu ubijeno više od 1.600 civila.

Dnevnik.ba