Article_Top_970x250

U Njemačkoj vojsci zabilježen porast desnog ekstremizma

bundeswehr

U Njemačkoj vojsci zabilježen porast desnog ekstremizma

velj 24, 2021
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Foto: EPA

Među pripadnicima njemačkih vojnih snaga u 2020. godini zabilježen je znatan porast incidenata s politički ekstremno desnom pozadinom, proizlazi iz godišnjeg vladinog izvješća o stanju Bundeswehra predstavljenog u Berlinu.

"Pokazalo se da kad je u pitanju desničarski ekstremizam još postoji potreba za djelovanjem", rekla je povjerenica njemačke vlade za Bundeswehr Eva Hoegel prilikom predstavljanja izvješća.

U 2020. zabilježeno je 211 incidenata s radikalno desnom pozadinom. Pritom se radi o slučajevima gdje su pripadnici Bundeswehra preko raznih chat-grupa širili ekstremističke sadržaje ili javno isticali simbole poput tzv. Hitlerovog pozdrava.

U 2019. zabilježeno je 178 takvih incidenata.

U mnogim slučajevima nakon disciplinskog postupka slijedio je otpust iz redovitog sastava njemačkih oružanih snaga.

Povjerenica Hoegel smatra da rast broja zabilježenih slučajeva treba povezati s porastom senzibiliteta naspram radikalno desnih pojava u Bundeswehru.

Hoegel je istodobno kritizirala preduge procese koji se u slučaju prijave za desničarski ekstremizam vode pred vojnim disciplinskim sudovima.

"Političko obrazovanje mora postati sastavni dio radne svakodnevice pripadnika Bundeswehra kako bi se spriječilo širenje ekstremizma", rekla je.

Izrazila je i zabrinutost zbog prošlogodišnjeg skandala među pripadnicima specijalnih postrojbi (KSK). Zapovjednik ovih postrojbi je vojnicima koji su nedopušteno prisvajali streljivo koje je ostajalo nakon vježbi dopustio da nekažnjeno i bez disciplinskog postupka vrate streljivo u vojarne.

Taj postupak ugrozio je povratak povjerenja u reformski proces koji je počeo pošto su i među pripadnicima elitnih postrojbi zabilježeni incidenti s ekstremno desnom pozadinom, zaključila je Hoegel.

Dnevnik.ba