StoryEditor
prelijevanje sukoba

U Njemačkoj u mjesec dana zabilježeno gotovo 1000 antisemitskih incidenata

Piše hina  /  28.11.2023., 16:24h

U Njemačkoj su u prvom mjesecu rata između Izraela i palestinske militantne skupine Hamas prijavljena ukupno 994 antisemitska incidenta.

To je 29 slučajeva dnevno, što je 320 posto više od dnevnog prosjeka u 2022., izvijestila je Savezna udruga odjela za istraživanje i informiranje o antisemitizmu (Rias) u Berlinu. Podaci se odnose na razdoblje od 7. listopada do 9. studenog 2023.

Mnogi Židovi iskusili su antisemitske incidente u svakodnevnom životu i osjećali su se nesigurno, navodi Rias. Antisemitizam i antiizraelska propaganda također su u porastu na sveučilištima, gdje je zabilježeno 37 antisemitskih incidenata. Židovski studenti rekli su da su ih kolege studenti okrivili za postupke Izraela. Neki su prestali ići na sveučilište. Brojke su alarmantne, ali ne i iznenađujuće, rekla je Hanna Veiler, predsjednica Židovskog studentskog saveza Njemačke.

Mladi Židovi od 7. listopada neprestano izvještavaju o tome koliko je porastao antisemitizam koji percipiraju u svom svakodnevnom životu, posebno u sveučilišnom kontekstu.

Centri za izvještavanje Rias zabilježili su 177 antisemitskih okupljanja diljem zemlje. Tome su pridonijele dezinformacije, navodi se, poput neprovjerenih izvješća o navodnom napadu izraelske vojske na bolnicu Al-Ahli 17. listopada. "Hamasovi propagandni uspjesi imaju veći utjecaj na broj i tijek prosvjeda u Njemačkoj nego akcije same izraelske vojske", rekao je direktor Riasa Benjamin Steinitz.

28. travanj 2024 06:03