StoryEditor

U Njemačkoj propada rekordan broj velikih kompanija

Piše hina  /  27.11.2023., 12:52h

Njemačko gospodarstvo ponovno bilježi val stečajeva velikih kompanija, približavajući se razini iz pandemijske 2020. godine, pokazala je analiza kreditnog osiguravatelja Allianz Tradea. Ove godine ponovo imamo stečajeve velikih kompanija koji su na putu da dosegnu rekordne brojke iz 2020., rekla je stručnjakinja za stečajeve u Allianz Tradeu Maxime Lemerle.

U prvih devet ovogodišnjih mjesec zabilježeno je 45 slučajeva, pokazala je studija. Usporedbe radi, u istom razdoblju prošle godine zabilježeno ih je 26, a u 2021. tek 17. Prema izračunima Allianz Tradea, u cijeloj 2020. stečaj je objavilo 58 velikih tvrtki, pri čemu njih 44 u devetomjesečnom razdoblju zaključno s rujnom.

Do rujna ove godine stečaj je objavilo 12 velikih tekstilnih tvrtki i modnih trgovaca i šest bolnica, pokazala je studija.

"(Podatak) je u skladu s izvješćem Njemačkog bolničkog instituta (DKI) u kojem stoji da dvije trećine njemačkih bolnica svoju trenutnu financijsku situaciju smatra lošom ili vrlo lošom", pišu stručnjaci za stečaj iz Allianz Tradea.

Najviše stečajeva zabilježeno je u građevinarstvu, uključujući mala, srednja i velika poduzeća, a slijede sektor trgovine i usluga.

Voditelj Allianz Tradea za njemačko govorno područje Milo Bogaerts trgovcima predviđa teško razdoblje u nadolazećoj sezoni potrošnje uoči božićnih blagdana. "Ove će se godine pod božićnim drvcem vjerojatno naći puno manje darova", rekao je Bogaerts.

"Cijene hrane i dalje su visoke, unatoč nižoj stopi inflacije. Građani stoga štede na svemu ostalom pa manje izlaze, manje kupuju odjeću, a i božićne darove". Prema Allianz Tradeu, velike kompanije su one koje godišnje ostvaruju promet od najmanje 50 milijuna eura.

Dnevnik.ba

25. travanj 2024 14:16