Article_Top_970x250

U Njemačkoj hara bager-mafija: Otkriveno što rade kriminalci iz BiH, Hrvatske, Srbije, Slovenije...

kriminal

U Njemačkoj hara bager-mafija: Otkriveno što rade kriminalci iz BiH, Hrvatske, Srbije, Slovenije...

kol 15, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Ilustracija: Reuters

„Lopovi uvijek idu na istu foru..."

„Kada je ‚gospodin Damir' u filijali tvrtke Zeppelin u Koblenzu naručio bager, zvučao je kao klasični klijent. Kazao je da mu je stroj potreban za gradilište u Westerwaldu. Zeppelin je vodeći brend u iznajmljivanju građevinskih strojeva i, s obzirom na to da je čovjek već imao otvoren račun kao klijent tvrtke, stroj je isporučen brzo i bez potpitanja. Da je osoba koja je naručila bager možda kriminalac, jedna suradnica je primijetila tek tri dana kasnije", ovako počinje svoj tekst novinar magazina Spiegel pod naslovom „Bager mafija", prenosi Deutsche Welle.

Spiegel napominje da je suradnica Zeppelina bila upozorena od strane kolega iz saksonskog Bauchena. „Odmah je pozvala policiju", piše Spiegel, „ali kada su se policajci sat kasnije pojavili na baušteli, već je bilo prekasno. Žuti bager od 15 tona, koji nov košta 200.000 eura, jednostavno je nestao". Spiegel piše da je jedan očevidac kasnije ispričao kako je vidio da bager tovare na novi crveni Mercedesov kamion, koji je imao hrvatske tablice.

List primjećuje kako se radi o profesionalnoj bandi, koja „operira u velikom stilu". „Ogromne građevinske strojeve, utovarivači i bageri nestaju. A trag bager-mafije vodi na Balkan - u Srbiju, Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu", piše njemački tjednik i dodaje da se strojevi prvo skladište u iznajmljenim halama. „Počinitelji mijenjaju tipske oznake, broj šasije…  a transport preko granice preuzimaju tvrtke iz istočne Europe. Štete su milijunske. Samo u Hamburgu je u posljednje tri godine nestalo 16 Zeppelinovih utovarivača."

„Lopovi uvijek idu na istu foru", piše ovaj hamburški tjednik: „Nastupaju kao obični klijenti, otvore račun i službeno iznajmljuju strojeve. A kako bi to postigli uzimaju identitet uglednih tvrtki. I ‚gospodin Damir' zaista postoji. Samo što on nije iznajmio strojeve", piše Spiegel naglašavajući da se radi o poštenom biznismenu iz Rurske oblasti. Dodaje da je „banda bacila oko na njegovu tvrtku zbog toga što ima odličan rejting".

„Krađom identiteta početkom godine bio je pogođen i Heinrich K., vlasnik strojogradnje u Münchenu. (…) Nepoznate osobe su na njegovo ime uzele bager i druge strojeve za bauštele sjeverno od Hamburga. Sve je nestalo bez traga", piše dalje Spiegel primjećujući da je „borba protiv lopova u ovoj branši dio svakodnevice".

„Bauštele su često slabo čuvane, a javnost jedva da primjećuje što se tamo događa. Rijetko da ima svjedoka koji su vidjeli osumnjičene i koji ih prijave", piše list i dodaje kako bi tehnika mogla pomoći - „nadzorne kamere i GPS odašiljači".

„No, to uplaši samo lopove koji povremeno kradu. Profesionalci ih deaktiviraju i ometaju tehnologiju", zapaža Spiegel citirajući jednog suradnika Zeppelina koji kaže da je to isto kao „utrka između zeca i ježa".

Hamburški tjednik piše i da su pogođeni izgubili nadu u to da će im policija pomoći. „'Naravno da prijavljujemo slučajeve', kažu u Zeppelinu, ‚ali svaka služba istražuje samo na lokalnom nivou i počinje od nule'. A pritom postoji isti obrazac po kojem se radi širom zemlje", naglašava Spiegel. List piše kako se u Zeppelinu „osjećaju prepušteni sami sebi". „Jer, skoro svi slučajevi istrage se obustavljaju. Istražitelji su pronašli samo dva utovarivača zahvaljujući GPS.  

„Detektivima je doduše pošlo za rukom da u Hrvatskoj i Sloveniji uđu u trag više strojeva. Tamošnja policija nije oklijevala kao njemačka i odmah je zaplijenila strojeve. A među njima je bio i žuti bager iz Koblenza", koji, kako kažu u Zeppelinu, a prenosi Spiegel, stoji na jednom parkiralištu uz granicu i čeka da ga prevezu u Njemačku. „Prvo njemački istražni organi moraju razjasniti sve formalnosti, a to može potrajati", zaključuje Spiegel.

Dnevnik.ba