StoryEditor

U New Yorku pretučen pretučen imam bošnjačkog Islamskog centra

Piše desk  /  13.09.2023., 09:55h

Upravni odbor bosanskohercegovačkog Islamskog centra New York najoštrije osuđuje brutalni, ničim izazvani napad na njihovog imama, Idriz ef. Budimlića u ranim jutarnjim satima, nakon jutarnje molitve, koji se dogodio u petak 8. rujna 2023. godine.

- Nepoznati napadač je brutalno napao imama Idriza i oborio ga na zemlju jakim udarcem šakom u lice uzrokujući krvarenje iz nosa, otekline na licu, probleme sa vidom i višestruke napukline kostiju lica i nosa. Napadač je pobjegao sa lica mjesta a njujorška policija (NYPD) još uvijek za njim traga.

Kao zajednica, mi stojimo uz našeg imama uz svesrdnu podršku njemu i njegovoj obitelji. Imam Idriz je uvijek bio i bit će svjetionik duhovnosti za multi-kulturalnu zajednicu muslimana kako u našem džematu tako i u gradu New Yorku, navodi se u priopćenju. 

Ističu da se ovaj incident mogao spriječiti.

- Prethodne noći, napadač je nasilno ušao u mesdžid koji je bio zatvoren u to vrijeme, dok je tamo bila naša čistačica, oko 22:00 sata. Njen suprug koji se tu zadesio i ona bili su uplašeni za svoju sigurnost pa su kontaktirali bivšeg člana odbora koji je odmah zvao 911 (hitnu službu policije) i prijavio ovaj incident. Nažalost, policija se ovom pozivu nikada nije odazvala. U međuvremenum napadač je cijelo vrijeme tražio i insistirao da vidi “šefa”, aludirajući na našeg imama, i zahtijevao da ga oni pozovu. Međutim, nakon što je čuo da bi policija mogla biti na putu, napustio je prostorije džamije. Nažalost, vratio se u mesdžid nekih 7 sati kasnije, tokom jutarnje molitve.

Iako smo u prošlosti imali jako dobar odnos sa NYPD-om i njihovom jedinicom za odnose sa lokalnim zajednicama, smatramo da je uznemirujuća činjenica da nisu poslali patrolu nakon našeg poziva, da se istraži i možda spriječi kompletan incident. Nakon ovog nemilog incidenta, mnogi roditelji koji su upisali svoju djecu u našu vikend školu, se već dvoume oko slanja svoje djece na nastavu koja je tek počela. Naša jedina želja je za boljom saradnjom i bržim reagovanjem policijskih službenika, učestalijim patrolama do i oko džamije i da kriminalac odgovoran za ovaj brutalni napad što prije bude priveden pravdi, zaključuju u priopćenju.

Dnevnik.ba

24. srpanj 2024 09:04