StoryEditor
turizam

U Neumu zadovoljni predsezonom, velika potražnja za sezonskim radnicima

Piše fena  /  28.03.2022., 19:16h
Neumski hotelijeri u predsezoni već bilježe pozitivne pokazatelje, a u naredna dva mjeseca očekuju goste iz zapadne Europe, no i dalje im nedostaje sezonskih radnika.

- Od nadolazeće turističke sezone očekujemo jako dobre rezultate jer u predsezoni imamo pozitivne pokazatelje, posebno sada u obliku konferencijskog turizma, a kroz četvrti i peti mjesec očekujemo goste sa zapadnog tržišta Europe - rekao je Feni predsjednik Udruge hotelijera Općine Neum Branimir Butigan.

Pritom je istaknuo kako zasad ne bilježe otkazivanja rezervacija. Naprotiv, kako kaže, gosti sa zapadnih tržišta bilježe redovnu brojku rezervacija.

- Što se tiče gostiju iz istočne Europe, posebno Poljske, imamo malo stagnaciju, ali vjerujem da će ubrzo doći i oni jer su svoje serijale najavili i prije početka krize u Ukrajini - ustvrdio je Butigan.

On se dotaknuo i pitanja sezonskih radnika.

- Što se tiče sezonske radne snage, potreban je velik broj, od samih hotelijera i ugostiteljskih objekata. Potražnja za kvalitetnom radnom snagom je velika, još uvijek se uspijemo ‘zakrpati‘, ali iz godine u godinu je sve teže – ustvrdio je Butigan, naglasivši kako Neum ‘sezoncima‘ nudi dosta dobre uvjete, smještaj, prehranu...

Također, smatra kako se Neum može mjeriti s ponudom koju nude mjesta u susjednoj Republici Hrvatskoj, posebno na gastronomskom planu.

- Poredeći se s Dubrovnikom (...) oni imaju par Michelinovih restorana koje mi nemamo, ali za ostatkom Hrvatske sigurno ne zaostajemo. Mislim da smo cjenovno pristupačniji, kvalitetom isti, ako ne i bolji - naglasio je predsjednik neumske Udruge hotelijera.

Osim turističke ponude, misli kako Neum može ponuditi i dobar ugođaj u svom zaleđu.

- Brza cesta Stolac-Neum će pridonijeti razvoju ruralnog turizma i mi još moramo na tome poraditi. Očekujemo i bogati program drugog Neumskog kulturnog ljeta gdje će se u svakom tjednu moći naći neka manifestacija koja će biti atraktivna posjetiteljima - naglašava Butigan.

Kako kaže, turistička slika gostiju je šarolika, ali najviše prevladavaju domaći turisti.

- U samom srcu sezone najviše bilježimo domaće goste i one iz Srbije. Što se tiče hotelskog smještaja velik broj čine stranci, posebno u predsezoni, u kojoj dominiraju Austrijanci i sezoni, gdje dominiraju Francuzi, Slovenci i Poljaci – ističe predsjednik neumske Udruge hotelijera. 

Također, on smatra kako je broj smještajnih kapaciteta za sada zadovoljavajući.

- Hoteli i apartmani su popunjeni do posljednjeg mjesta, mislimo da je to optimalan broj što gradska infrastruktura može podnijeti. Dok ne dođe do povećanja i proširenja mjesta za kupanja, novih plaža, javnih garaža, mislimo da je ovo za sada dovoljno – dodaje.

Osvrnuo se i na pandemija koronavirusa, za koju kaže da je promijenila pristup svih u turističkom sektoru.

- Pandemija koronavirusa je dosta utjecala na turizam, najviše zbog toga što smo počivali na grupnom turizmu i organiziranim dolascima autobusima, a čega u zadnje dvije godine skoro nikako nije bilo. Većina gostiju dolazi osobnim automobilima kao individualci i tome se trebamo okrenuti - navodi Butigan.

Napominje kako protekle dvije turističke sezone nisu imali predsezonu radi pandemije covida-19, dok je ove godine već druga priča.

Dnevnik.ba

12. travanj 2024 14:11