StoryEditor

U Neumu zabrinuti da je turistička sezona propala, brojne rezervacije otkazane

Piše D  /  18.04.2020., 04:04h

Ovako se proteklih desetak godina izvještavalo iz Neuma, jedinog bh. grada na Jadranu.

Svaka godina bila je bolja od prethodne. Nažalost, ove 2020. godine tako neće biti. Pandemija koronavirusa će izazvati veliki negativni ekonomski efekt po neumski turizam.

"Nema gostiju, sve je prazno. Otkazani su aranžmani za travanj i svibanj, počinju otkazi i za lipanj, bojim se da tako ne bude i za špicu sezone, srpanj i kolovoz", kaže Andrija Krešić", direktor Turističke zajednice HNŽ-a.

I kada bi nekim čudom ova globalna zdravstvena kriza bila završena do kraja mjeseca, turizam se ne može pokrenuti preko noći.

"Jedino čemu se možemo nadati da u postsezoni, dakle krajem kolovoza, u rujnu i jednim dijelom listopada ostvarimo neki promet. Sumnjam da ćemo ove sezone imati stranih gostiju ili će ih biti u zanemarivom broju. U tom slučaju možemo očekivati samo domaće goste, koji su proteklih godina sudjelovali s 30 posto u ukupnom broju turista", ističe Krešić.

Radnici iz neumskog hotelijerstva kazali su je da je sve otkazano.

Obično u travnju ili početkom svibnja svi hotelski kapaciteti u Neumu su rezervirani. U pravilu bi za 1. svibnja imali dobro popunjene kapacitete.

Sada se samo otkazuje. I da se okonča pandemija, teško je očekivati da će se ljudi odlučivati za objekte gdje na, recimo ručku, na jednom mjestu bude 200 ljudi.

"Neumljani žive najviše od turizma i loša sezona ili propala imat će velike posljedice za stanovništvo", kazali su nam žitelji ovog primorskog grada, piše Faktor.ba.

Za neke zaposlene kriza je počela i prije koronavirusa jer su pojedini hoteli radnicima ostali dužni po jednu ili dvije plaće iz zimskog razdoblja.

Dnevnik.ba

16. travanj 2024 05:25