StoryEditor

U Neumu se osniva nova braniteljska udruga, nezadovoljni aktivnostima postojeće

Piše D  /  25.03.2019., 08:03h

„Mi branitelji sa područja općine Neum primorani smo nažalost poduzeti aktivnosti oko osnivanja nove Udruge ratnih veterana i dragovoljaca, te smo se sukladno tome kroz Inicijativni odbor organizirali kako bi osnovali novu Udrugu.

Opće je poznato da Udruga koja trenutno postoji, ne ispunjava zadaće zbog kojih je osnovana, a najbolji primjer njezina nerada je činjenica da već dvije godine nije održana Skupština Udruge unatoč obećanju sa posljednjeg Sabora održanog 28.6.2017. da će ista biti sazvana za šest mjeseci.

Također, sramotno je i to da Udruga iz Proračuna općine Neum godišnje dobiva oko 40.000KM (Proračun za 2019.-u predviđa 42.000KM) dok Predsjednik ne podnosi financijsko izvješće o utrošku sredstava, a branitelji, temeljno tkivo udruge, članske iskaznice dobivaju tek prošle godine.

Da, sami su ih platili.

Žalosno je i to da su se na Sabor Udruge pozivali samo branitelji za koje je Predsjednik mogao biti siguran da će za njega glasovati. Tako je naposljetku i dobio podršku njih 19 od 29 prisutnih, iako se često znao hvalisati kako je kroz neumsku bojnu prošlo preko 400 branitelja. Zbog toga smatramo kako je sadašnji Predsjednik Vinko Sentić jedini krivac za podjele nastale među braniteljskom populacijom sa područja Općine Neum.

Novoosnovana braniteljska Udruga biti će neprofitna i nepolitička organizacija, za razliku od sadašnje u kojoj je predsjednik Sentić ujedno i predsjednik Općinskog vijeća Neum. Vlast na nivou Općine čini i  DF s čime se mi branitelji nipošto ne slažemo.

Ovo su samo neki od razloga zbog kojih mi, hrvatski branitelji sa područja Općine Neum, želimo osnovaru Udrugu koju i zaslužujemo jer ne želimo biti grana drveta koje ne daje plodove.

Na Inicijativnom odboru odlučili smo kako se moramo zauzimati za socijalnu i pravnu zaštitu branitelja HVO-a i članova njihovih obitelji; zatim, za aktivno sudjelovanje u svim oblicima društvenog života, promicati nacionalne, povijesne, kulturne, gospodarske i druge vrijednosti; obilježavati blagdane, spomendane, obljetnice i druge značajne datume iz Domovinskog rata. Surađivati ćemo sa drugim sličnim udrugama, sa hrvatskim iseljeničkim organizacijama, prikupljati audio, video, foto i sličnu dokumentaciju o Domovinskom ratu, provoditi humanitarne i druge djelatnosti u skladu sa propisima, te čuvati uspomene na poginule branitelje, odnosno suborce i brinuti se za njihove obitelji, pogotovo one koji se nalaze u teškoj materijalno-financijskoj situaciji.

Mi ćemo nakon ovog Inicijalnog odbora, u što skorijem roku sazvati utemeljiteljsku Skupštinu na koju ćemo pozvati sve istinske branitelje osim onih koji su okaljali svoj obraz, te bi štetili ugledu Udruge, tako da članovi naše Udruge neće moći biti: ratni profiteri i dezerteri, bivši aktivni djelatnici JNA, kao i oni koji su vršili agresiju na hrvatski narod kako u BiH, tako i u RH.

U najskorijem mogućem vremenu donijeti ćemo osnivački akt, izabrati predsjednika i potpredsjednike, te upravljačke organe Udruge, a potom i registrirati novu braniteljsku udrugu kod nadležnog Ministarstva, te napokon krenuti u ostvarenje ciljeva koje smo zacrtali.“

16. travanj 2024 21:19