MOSTAR, 5. prosinca (FENA)– Hercegovina ima oko 93.000 stabala masline koja daju iznimno kvalitetno maslinovo ulje, a u razgovoru za Fenu direktor Federalnog agromediteranskog zavoda (FAZ) iz Mostara Marko Ivanković je rekao kako se svake godine posadi 10 do 15 tisuća novih stabala ove mediteranske biljke.(Foto FENA/Arhiva)(FOTO FENA/ARHIVA) -
StoryEditor
najava

U Neumu radionica i predavanje za maslinare

Piše fena  /  02.02.2023., 18:07h

U suranji Općine Neum, Instituta za jadranske kulture i melioracije krša iz Splita te Prehrambeno-tehnološkog i Agronomskog fakulteta u Mostaru u četvrtak, 9. veljače, u Neumu će biti održana radionica i predavanje za maslinare.

Početak je predviđen u 13 sati u Broćancu gdje će uz stučnjake i agronome iz Općine Neum biti njihove kolege s Instituta za jadranske kulture i melioracije krša iz Splita koji će na licu mjesta, na opožarenim maslinicima demonstrirati rezidbu i brigu oko oštećenih stabala maslina.

Cilj ove radionice je da se okupi što veći broj maslinara kako bi čuli preporuke stručnjaka, ali i na licu mjesta naučili nešto više o rezidbi i brizi za požarom zahvaćena područja, priopćili su iz Općine Neum.

Istog dana, u 18 sati u "Grand Hotelu Neum", dekan i profesori Prehrambeno- tehnološkog i Agronomskog fakulteta iz Mostara te stručnjaci s Instituta za jadranske kulture i melioracije krša iz Splita, održat će predavanja na teme "Značajniji štetnici i zaštita maslina" i "Gnoidba i hranidba maslina".

Uz predavanje je planirano i druženje maslinara s profesorima i stručnjacima koji će odgovarati na sva pitanja i nejasnoće.

Znajući da je maslinarstvo dijelom i tradicija Neuma i njegovog zaleđa, ovo je samo prvo od planiranih druženja i predavanja na ovu i slične teme u Neumu, a sve u cilju edukacije i pomoći domaćim poljoprivrednicima i maslinarima, kao i mogući poticaj onima koji se tek planiraju baviti maslinarstvom, navode organizatori.

Dnevnik.ba

25. srpanj 2024 00:36