StoryEditor
posavina

U nazočnosti premijera Plenkovića u Orašju otvoren hrvatski konzulat

Piše hina  /  06.07.2023., 17:34h

Hrvatski konzulat u Orašju otvoren je u četvrtak u nazočnosti premijera Andreja Plenkovića koji je ustvrdio da je taj događaj signal želje Zagreba da se nadalje unaprijede politički i gospodarski odnosi s BiH.

Plenković je kazao da Hrvatska želi da BiH "u reformskim naporima koje poduzima Vijeće ministara predvođeno Borjanom Krišto što brže ostvari ključne rezultate kako bi kroz stjecanje kandidacijskog statusa koji smo snažno podržali, bila u poziciji da otpočne i pregovore s EU-om".

Hrvatski je premijer naglasio i da je Hrvatska bila i ostala najsnažniji zagovornik europskog puta BiH rekavši kako je ta opredijeljenost dio snažne, kontinuirane i odgovorne politike RH i vlade koju predvodi sedam godina.

Krišto je zahvalila vladi RH na otvaranju konzulata u Orašju, šestog na području BiH, izrazivši uvjerenje kako će konzulat učvrstiti dobre veze između dvije države.

"Ovo je više od izdavanja dokumenata. Ovo je doprinos još boljim odnosima BiH i Hrvatske", kazala je Krišto izrazivši nadu kako će se u BiH izgraditi put povjerenja kako bi ta zemlja napravila nužan iskorak na europskim integracijama, kojima teži.

Premijer Plenković govorio je i o gospodarskim odnosima, kazavši da "četiri milijarde eura razmjene kolika je bila prošle godine pokazuje koliko smo jedni drugima važni trgovinski partneri dok 1,3 milijarde eura investicija iz Hrvatske u BiH potvrđuju taj interes".

Dodao je da će iduće godine Hrvatska "sa zadovoljstvom" biti zemlja partner na mostarskom sajmu.

Hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman ocijenio je kako otvaranje konzulata u Orašju predstavlja snažnu poruku jačanja odnosa s BiH te dodao da je Zagreb iskreni zagovornik europskog puta BiH kao cjelovite i suverene zemlje.

Spomenuo je i da je RH financirala i sufinancirala niz projekata na području Orašja i Županije posavske.

"U 2022. godini BiH je bila najveći primatelj hrvatske bilateralne pomoći s više od 40 provedenih programa i projekata u vrijednosti većoj od 16,7 milijuna eura. Dodatno, hrvatska vlada je kroz programe Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH financirala i sufinancirala niz projekata na području Orašja i Županije posavske", naveo je hrvatski šef diplomacije.

Ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković zahvalio je hrvatskoj vladi na pomoći, najavivši kako će uskoro u punom kapacitetu profunkcionirati Konzulat BiH u Rijeci.

"Hrvatska je drugi najveći trgovinski partner BiH, razmjena stalno raste i to ne treba izgubiti iz vida", kazao je Konaković.

Nakon otvorenja konzulata, održat će se sastanak koordinacije Hrvatskog narodnog sabora BiH i Hrvatske demokratske zajednice RH.

Svečanosti otvorenja konzulata među ostalima nazočni su bili i potpredsjednici hrvatske vlade Tomo Medved, Davor Božinović i Oleg Butković, kao i predsjednik Hrvatskog narodnog sabora i dopredsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Dragan Čović.

Dnevnik.ba

13. travanj 2024 06:46