StoryEditor

U nastavku akcije "Profit" u Sarajevu SIPA uhitila Zijada Blekića

Piše D  /  09.12.2020., 12:12h

Uhićen je u Sarajevu nakon pretresa stana i kompanije. On je uhićen po naredbi Tužiteljstva KS i sumnje na pranje novca.

Podsjećamo da je u okviru ove akcije u tijeku pretres na više lokacija na području Sarajeva. Osumnjičeno je 16 osoba.

Pretres se obavlja po nalogu Tužiteljstva Kantona Sarajevo, a obavljaju ga pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA).

Ova akcija ima veze sa slučajem poznatim kao "NLB Vradis". Lani je SIPA započela rad na ovom predmetu te podnijela izvještaj Tužiteljstvu, zbog sumnje na pranje novca. Obavlja se pretres brokerske kuće "Eurohaus", čiji je direktor Blekić, ali i firmi "Unioninvest" - izgradnja objekata te "Profin invest i KS investment" ali i Komisije za vrijednosne papire.

Istraga u ovom predmetu traje od 2010. godine, a usmjerena je protiv nekoliko osoba i pravnih lica. Među osumnjičenima je i Zijad Blekić, ali i Hasan Ćelam, bivši predsjednik Komisije za vrijednosne papire Federacije. Osumnjičen je i njegov suradnik Edin Dizdar.

- U tijeku su pretresi osoba, stambenih i poslovnih objekata, te pokretnih stvari na više lokacija u Sarajevu, Brezi i Travniku koje koriste 16 fizičkih i devet pravnih lica zbog postojanja osnova sumnje da su lica osumnjičena u ovom predmetu počinila krivično djelo iz člana 342. Krivičnog zakona  Federacije Bosne i Hercegovine „Organizovani kriminal“, u vezi s krivičnim djelima  iz člana 251. „Prevara u privrednom poslovanju“, člana 272. „Pranje novca“, člana 294. „Prevara“ i člana 383. „Zloupotreba položaja ili ovlaštenja“ -  priopćeno je iz SIPA-e.

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 08:54