StoryEditor
sirija

U napadu ISIL-a na sirijski vojni autobus ubijeno 26 vojnika

Piše fena  /  11.08.2023., 16:13h

Najmanje 26 vojnika ubijeno je u ratom razorenom istočnom dijelu Sirije, objavili su u petak promatrači, najsmrtonosniji u novom valu napada za koje su odgovorni džihadisti takozvane Islamske države (ISIL).

Usprkos tome što je izgubio posljednji komad teritorija u Siriji 2019., ISIL je zadržao skrovišta u velikoj sirijskoj pustinji iz kojih je izvodio zasjede i napade.

- Pripadnici ISIL-a gađali su vojni autobus u pokrajini Deir Ezzor u četvrtak – javila je britanska organizacija za nadzor poštivanja ljudskih prava u Siriji, prenosi Reuters.

Džihadisti su okružili autobus i otvorili vatru u području Mayadeen u provinciji Deir Ezzor, u golemoj pustinji Badia u Siriji, dodala je organizacija.

Jedanaest drugih vojnika je ranjeno, a neki su u kritičnom stanju, dok su vojnici za koje se ranije smatralo da su nestali bili u drugim autobusima koji su uspjeli doći do sigurnih područja, rekla je organizacija sa sjedištem u Britaniji koja se oslanja na mrežu izvora unutar Sirije.

Službena sirijska novinska agencija SANA rekla je da je "teroristički napad" prouzrokovao brojne vojne žrtve, pozivajući se na neidentificirani vojni izvor.

Dnevnik.ba

15. svibanj 2024 12:50