StoryEditor
državni posao

U MUP-u HNŽ zatrpani prijavama za posao policajca, svi žele u službu

Piše desk  /  19.02.2023., 07:46h

U MUP-u Hercegovačko-neretvanske županije su zatrpani prijavama koje su im pristigle nakon netom okončanog natječaja za prijem 150 policijskih službenika, 130 u činu policajac i 20 mlađih inspektora.

Tako je skoro deset puta više prijava je pristiglo u odnosu na broj traženih pozicija. Čak je 1.038 osoba lično predalo traženu dokumentaciju, a u narednim danima bit će poznat broj prijava preko pošte, prenosi Avaz.

Spriječen kolaps

U MUP-u HNž, trenutno, nedostaje skoro 300 policijskih službenika, a imenovanjem Roberta Perića za policijskog komesara i Ramiza Hasića za zamjenika šefa policije u listopadu prošle godine spriječen je potpuni kolaps policijskog sustava  u HNŽ. 

Praktično, time, kao i uspostavom svih neophodnih radnih tijela, deblokiran je rad MUP-a HNŽ.

Budući da su se obojica u svom planu i programu fokusirali na kadrovsku strukturu, odnosno, prijem novih policijskih službenika, što je u MUP-u HNŽ poprimilo ozbiljne razmjere te procese umirovljenja i činovanja, koje je godinama izostajalo, izgledno je da se otpočelo s pospremanjem zatečenog stanja.

Tako će i u drugoj polovici godine, kako je to planirano, do ljeta biti raspisan novi konkurs za prijem još 100 policajaca.

- Komesar i zamjenik komesara se trude stići sve ono što je bilo ostavljeno takoreći sa strane dugu niz godina, a riječ je o ozbiljnim osobama koje su godinama u policijskim strukturama i koje svoj posao obavljaju profesionalno i odgovorno. Sasvim sigurno smo dobili jednu novu dimenziju u Ministarstvu tom deblokadom od prije nekoliko mjeseci - izjavio je Slađan Bevanda, ministar MUP-a.

Bevanda je ustvrdio da će za dvije godine MUP-u trebati još 250 policijskih službenika, budući da se 2025.godine očekuje prava smjena generacija.

- Samo u toj 2025. godini u mirovinu će nam otići najmanje 250 policijskih službenika. Zbog općepoznatih problema koje smo imali, pojedine službe su nam kadrovski devastirane i sve to treba podići i staviti u funkciju i kroz obuke i edukacije njihovu stručnost podići na veću razinu - kazao je Bevanda za portal "Avaza".

Nakon što su se sada, kako je naveo, brojne stvari posložile i situacija se relaksirala, na red su, istaknuo je, došli objekti policijskih stanica i uprava u cijelom Kantonu, među kojima su brojni u izuzetno lošem stanju.

Brojne aktivnosti

Kao prioritet je označen objekt Policijske stanice Prozor/Rama koji je u takvom stanju da će biti izvršena demolicija. Za prvu fazu radova iz budžeta HNŽ osigurano je 1,4 milijuna KM, a ishodovane su sve potrebne dozvole. Ukupna vrijednost projekta je procijenjena na 2,6 milijuna KM. 

U PU Konjic su započeti radovi na uređenju podrumskih prostorija gdje će biti smješten arhiv, a u prizemlju zgrade prostorije CIPS-a.

Također, bit će adaptirana i zgrada PU Čapljina, gdje će dogradnjom objekta i uređenjem drugog sprata biti izvršeno preseljenje CIPS-a. Za PS Čitluk su pokrenute aktivnosti za otkup tri stana na katu zgrade s ciljem dobijanja dodatnog prostora, a nedavno su formirane policijska stanica Ravno i ispostava Ivanica zbog geografskog položaja općine i dužine granice s Republikom Hrvatskom.

Dnevnik.bs

20. veljača 2024 21:22