MOSTAR, 14. lipnja (FENA) – Izložba ”Konfuzija”, akademskog slikara Ivice Kraljevića upriličena je u utorak u Galeriji ”Rondo” u Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače u Mostaru.(Foto FENA/Tomislav Glamuzina)TOMISLAV GLAMUZINA -
StoryEditor
kultura

U Mostaru utvorena izložba ‘Konfuzija‘ Ivice Kraljevića

Piše fena  /  14.06.2022., 22:18h

Izložba "Konfuzija", akademskog slikara Ivice Kraljevića, otvorena je u utorak u Galeriji "Rondo" u Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače u Mostaru.

Tom prigodom Kraljević je kazao kako je radio crteže koji su na neki način vrsta ekspresivnog i apstraktnog stripa.

- Polazišna točka je bila strip, a sada pošto je to komplicirano, ubacio sam malo figuracije da bi se moglo nešto i prepoznati. Riječ je o malim formatićima i zbog toga sam razmišljao da bi bilo dobro to staviti na projektor da se crteži uvećaju i da se dobije jedna nova dimenzija - kazao je Kraljević.

U kritičkom osvrtu Ana Clerc navela je da, iako je riječ o radikalnom individualizmu u smislu imaginacije, Kraljević nudi promatraču prostor za postojanje, prosudbu, komunikaciju i izbor, njegujući mehanizam svakodnevnog procesa zatvaranja plohe i propitivanja iluzije.

"Trebamo li nalaziti smisao konfuzije, ili samo trebamo promatrati ljepotu filozofske vrijednosti njezinog postojanja? Nema pouzdanih instrukcija za svakog pojedinca kako koristiti unutarnje mehanizme slike, kao ni (potpune) slobode, samo iskustvo za sebe i spoznaja da nismo sami. I ako svaki dan gledamo kroz isti prozor, svijet oko nas se mijenja i svaki novi dan pred nas postavlja neke nova slike i ništa ne prestaje ako mi i prestanemo", napisala je Clerc.

Dodala je kako naši snovi mogu biti konfuzija, ali da je činjenica kako svakodnevna posvećenost ostvarivanju snova, svakodnevno ponavljanje i upornost konfuziju pretvaraj u konzistenciju.

Ivica Kraljević je rođen 1967. godine u Mostaru. Diplomirao je slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti na Širokom Brijegu godine 2001. u klasi prof Ante Kajinića.

Sudjelovao u radu brojnih likovnih kolonija i humanitarnih akcija. Izlagao na više skupnih izložbi u zemlji i inozemstvu. Ovo mu je treća samostalna izložba. Zaposlen je kao profesor slikarstva u Srednjoj školi likovnih umjetnosti Gabrijel Jurkić u Mostaru.

Dnevnik.ba

29. studeni 2022 09:59