StoryEditor

U Mostaru privedeni direktor i vlasnik Lagera zbog afere u kojoj je uhićena Josipa Rimac?

Piše D  /  24.06.2020., 01:06h

Iz SIPA-e nisu priopćeni ni inicijali osumnjičenih, no Hina doznaje da se radi o dvojcu iz afere u kojoj je uhićena i Josipa Rimac.

Pripadnici državne policijske agencije za istrage i zaštitu (SIPA) uhitili su u srijedu u Mostaru drugo i trećeosumnjičene u aferi Vjetroelektrane, vlasnika tvrtke Lager Milenka Bašića i izvršnog direktora Dragana Stipića, čije izručenje traži Hrvatska, doznaje se iz policijskih izvora.

Kako je za Hinu potvrdio policijski dužnosnik koji je želio ostati anoniman, po tjeralici Republike Hrvatske uhićeni su vlasnik tvrtke Lager Milenko Bašić i izvršni direktor Dragan Stipić.

Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta sumnjiči 13 državnih dužnosnika i poduzetnika u aferi Vjetroelektrane, među kojima je prvoosumnjičena smijenjena državna tajnica u Ministarstvu uprave Josipa Rimac, za kaznena djela trgovanja utjecajem, zloporabe položaja i ovlasti, davanje mita i davanje mita za trgovanje utjecajem te primanje mita.

Bašića i Stipić se tereti za nuđenje 45 tisuća eura mita Josipi Rimac u svrhu pogodovanja tvrtki CEMP pri dobivanju dozvola za njihovu vjetroelektranu Krš-Pađene. 

"Nadležni organi Republike Hrvatske raspisali su za navedenim osobama međunarodnu tjeralicu putem NCB Interpola Zagreb radi lišenja slobode i izručenja u Republiku Hrvatsku zbog postojanja osnova sumnje da su počinili kazneno djelo davanje mita za trgovanje utjecajem.

Navedeno kazneno djelo počinjeno je u periodu od 1.1.2019. do 29.5.2020. godine na području Republike Hrvatske u Zagrebu. Osobe lišene slobode trenutno se nalaze u prostorijama SIPA-e i nad njima je u toku kriminalistička obrada, nakon čega će u zakonskom roku biti predate u dalju nadležnost Sudu Bosne i Hercegovine", priopćeno je iz SIPA-e.

Dnevnik.ba

25. travanj 2024 06:21