StoryEditor
PR Days Mostariensis

U Mostaru predstavljena knjiga Siniše Kovačića "Online novinarstvo"

Piše Hina  /  17.11.2021., 18:11h
Knjiga ‘Online novinarstvo – služenje javnosti ili podilaženje publici‘ doc. dr. Siniše Kovačića, hrvatskog TV novinara i predavača na nekoliko hrvatskih poslovnih veleučilišta, predstavljena je u srijedu u Mostaru u okviru konferencije PR Days Mostariensis.

Kovačićeva knjiga je prvo znanstveno ostvarenje i sveučilišni udžbenik koju je izdala Hrvatska sveučilišna naklada i Sveučilište u Mostaru, a donosi pregled relevantne svjetske literature, analizira sadržaj objava 10 hrvatskih news portala putem društvenih mreža Facebooka i Twittera te intervjue s novinarima i urednicima koji kreiraju objave, pišu statuse, određuju naslove i biraju fotografije.

Rektor Sveučilišta u Mostaru prof.dr.sc. Zoran Tomić, koji je jedan od recenzenata knjige 'Online novinarstvo', istaknuo je kako je Kovačićeva knjiga odličan sveučilišni udžbenik koji je namijenjen svakome tko želi etički i profesionalno usvojiti načela na kojima je autor djelovao.

Govoreći o autoru udžbenika rektor Tomić rekao je da je "to osoba koja je prošla sve faze u novinarstvu, menadžmentu medija i informacija, koja je sazrela potpuno u profesionalnom smislu, a kao kruna tog sazrijevanja je došao briljantan doktorat i sjajan sadržaj te istraživanje koje je bilo vrlo zahtjevno". Dodao je kako je posebna važnost knjige i što razotkriva 'manipulativne aspekte novinarstva'.

Sam autor knjige Siniša Kovačić istaknuo je kako hrvatski news portali najveće pritiske na sadržaj i uređivačku politiku imaju od oglašivačke industrije.

"No, svi oni jasno razlikuju granicu između služenja javnosti i istinskog bavljenja novinarstvom od podilaženja publici i plasiranja clickbait objava“, kazao je autor knjige.

Siniša Kovačić dugogodišnji je poznati hrvatski novinar i urednik te bivši čelnik Hrvatske radiotelevizije u kojoj je radio više od 20 godina. Danas je glavni urednik Hrvatske katoličke mreže i docent na Filozofskom fakultetu u Mostaru te predavač na nekoliko hrvatskih poslovnih veleučilišta. Knjiga „Online mediji – služenje javnosti ili podilaženje publici“ predstavljena je online u studiju Sveučilišne televizije SUM TV u Mostaru.

Dnevnik.ba

18. travanj 2024 13:56