Article_Top_970x250

U Mostaru otvorena izložba 'Sto godina od završetka Prvog svjetskog rata'

HD herceg stjepan kosača

U Mostaru otvorena izložba 'Sto godina od završetka Prvog svjetskog rata'

ožu 13, 2018
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Ovom izložbom želimo obilježiti obljetnicu Prvog svjetskog rata. Posjetitelji ove izložbe mogu vidjeti jako puno zanimljivih i vrijednih izložaka od fotografija, mapa, novinskih članaka, do oruđa i oružja pojedinih vojski koje su sudjelovale u Prvom svjetskom ratu – kazao je Vidović.

U povodu obilježavanja godišnjice završetka Prvog svjetskog rata, Hrvatski dom hercega Stjepana Kosače, u suradnji s udrugom Werk, upriličio je u utorak navečer svečano otvorenje izložbe '1918.-2018. Sto godina od završetka Prvog svjetskog rata'.

Večeras je javnosti predstavljena privatna kolekcija građe vojnog karaktera iz razdoblja Austro-Ugarske monarhije na prostoru Bosne i Hercegovine. Kroz određene primjere povijesnog oružja, numizmatičke, medaljarstva i ostale građe posjetitelji će imati priliku percipirati događaje koji su se odvijali u ratnom razdoblju od 1914.-1918. godine.

Ravnatelj Hrvatskoga doma hercega Stjepana Kosače Danijel Vidović u izjavi za medije je kazao kako je riječ o privatnoj kolekciji artefakata raznih memorabilija vezanih za razdoblje Prvog svjetskog rata.

- Ovom izložbom želimo obilježiti obljetnicu Prvog svjetskog rata. Posjetitelji ove izložbe mogu vidjeti jako puno zanimljivih i vrijednih izložaka od fotografija, mapa, novinskih članaka, do oruđa i oružja pojedinih vojski koje su sudjelovale u Prvom svjetskom ratu – kazao je Vidović, prenosi Fena.

'Kolekcije ne nastaju preko noći, dobra kolekcija nastaje desetljećima. Tako je i u ovu kolekciju uloženo 30 godina volje, ljubavi, truda, traganja, restauracije i zaštite. Od trenutka pronalaska prvog predmeta pa do danas rasla je i nastajala kolekcija koja trenutno sadrži sablje, bajunete, kacige, odličja i medaljone, zemljovide, povijesne knjige i druge predmete. Razdoblje Velikog rata kako su zvali Prvi svjetski rat, osobito je zanimljivo kolekcionarima. To je doba kada svijet na prekretnici događanja doživljava velike geopolitičke, kulturne, industrijske i ekonomske promjene - napisao je u katalogu izložbe Manuel Martinović iz udruge Werk.

Dnevnik.ba

Article_Bottom_970x250