StoryEditor
HNŽ

U Mostaru je danas obilježen Svjetski dan borbe protiv AIDS-a

Nikolina TurićPiše Nikolina Turić  /  02.12.2021., 15:05h
U Mostaru se danas obilježava Svjetski dan borbe protiv AIDS-a koji je, nažalost, i dalje prisutan među populacijom. U svijetu je do sada zabilježeno oko 80 milijuna slučajeva zaraze ovom bolesti. Polovina zaraženih je umrla. Građani Mostara se mogu pak besplatno testirati na HIV/AIDS u Mepas Mall-u.

Svjetski dan borbe protiv AIDS-a u Mostaru obilježava se  danas, 2. prosinca, na platou Mepas Mall-a. Nažalost AIDS je prisutan među populacijom. Građani Mostara su se danas mogli besplatno testirati na HIV. U svijetu je danas oboljelih skoro 80 milijuna ljudi od ove opake bolesti. 

image

dr. Jurica Arapović

N. TURIć - Dnevnik.ba
„Ne smijemo  zaboraviti Svjetski dan koji se obilježava povodom borbe protiv HIV/AIDS-a koji je nažalost još uvijek prisutan među populacijom'', rekao je prof. dr. sc. Jurica Arapović. 

Na svjetskoj se razini, pet tisuća žena otkrije kako su zaražene HIV-om. HIV/AIDS pogađa, pak, sve društvene i dobne skupine bez obzira na spol. 

AIDS je bolest koja zahtjeva posebnu pažnju i s kojom treba živjeti svaki dan u godini. Od 1994. godine podaci pokazuju kako je u BiH bilo preko 400 oboljelih od ove bolesti. U prošloj godini su otkrivena nova 24 slučaja. Jedna osoba je i preminula od ove bolesti, objasnio je dr. Arapović. 

„Život osoba koji su oboljeli i dalje je stigmatiziran, ne smijemo ih odbacivati. Na današnji dan nudimo povjerljivo testiranje i savjetovanje. Infektolozi i epidemiolozi su educirani da mogu razgovarati i pomoći takvim osobama“, kazao je dr.  Arapović.

Dr.. Arapović pojašnjava kako je dosadašnja terapija tzv. Hart terapija pokazala dobre rezultate za pacijente oboljele od AIDS-a. Ova terapija je dostupna i prisutna u javnim i zdravstvenim ustanovama. 

 „Nažalost tu terapiju svi nemaju.“, rekao je dr.  Arapović.

image

Svjetski dan borbe protiv AIDS-a

N. TURIć - Dnevnik.bna

Dodaje kako svi bolesnici u svijetu nemaju isti princip liječenja i tu do izražaja dolazi značaj Svjetske zdravstvene organizacije i UNAIDS-a kao jedne krovne organizacije koja se bavi prevencijom AIDS-a na globalnoj razini. 

„Nažalost 10 milijuna osoba nema terapiju u svijetu od toga je puno djece. Veliki je problem dostupnost terapije koja je za mnoge nerazvijene zemlje iz raznih razloga i skupa i nedostupna“, kazao je. 

Ističe kako je testiranje jako važno, ne samo kod populacije koja je u rizičnoj skupini i koji su skloni rizičnom ponašanju za stjecanje spolno prenosivih bolesti među njima HIV-a nego općenito i drugih.

Dnevnik.ba

26. travanj 2024 01:52