StoryEditor
najava

U Mostaru izložba skulptura autora Ivice Bobanovića-Ćolića

Piše fena  /  26.06.2023., 22:15h

U Hrvatskom domu herceg Stjepan Kosača u srijedu, 28. lipnja, u 19 sati bit će otvorena izložba skulptura "Odjeci sjećanja" hrvatskog kipara Ivice Bobanovića-Ćolića.

Izložba je rezultat međuinstitucionalne suradnje Hrvatskog doma herceg Stjepan Kosača i Sveučilišne galerije Sveučilišta u Mostaru, najavili su organizatori.

„Iz zavičajnih mu vrulja, ambijenta i podneblja – iz ozračja visoravnog gorja i molomorskih uvala – nadiru i rastu sve bitne značajke koje njega kao kipara i njegov kiparski rad istinski određuju. Skulpture Opiranje, Prkos, Korak, Uzmicanje, Na gnjizdu, Odmor/Krist, Navrtak, Pod teretom života, Torzo, Krist/Uskrsnuće, Dvoje zaljubljenih, Na ladanju, Crvena linija i druge... sabiru asimilirana iskustva i svjedoče o snazi zavičajnih referenci i naboja, ali još i više o zrelosti misli i vatri nadahnuća (ali i o snazi trpkog rada) koji mu pomažu da tvrde trupce drva pretoči u zasanjanu, ali egzaktnu, opipljivu formu", zapisao je u predgovoru za katalog izložbe Antun Karaman.

Ivica Bobanović-Ćolić rođen je 1946. godine u Kuni na Pelješcu. Prvi počeci likovnog stvaralaštva sežu u 1971. godinu, a Bobanović-Ćolić intenzivno počinje s radom 1980-tih godina, kada mu, na inicijativu akademika Cvita Fiskovića, drvo postaje glavni materijal, a motorna pila pomagalo u radu.

O njegovu kiparskom radu pisali su (po redoslijedu objavljivanja) Antun Karaman, Igor Fisković, Tonko Maroević, Snježana Samac i Marin Ivanović, a Igor Zidić mu je otvorio izložbu priređenu u organizaciji Matice hrvatske u Zagrebu. Do sada je imao nekoliko skupnih i samostalnih izložbi u Zagrebu, Orebiću, Metkoviću, Dubrovniku i Splitu. Sudjelovao je na brojnim likovnih kolonijama.

Osim skulptura manjeg formata, izradio je i nekoliko skulptura za javne prostore: skulpturu „Gospe“ za kapelicu u Seulu u Južnoj Koreji, kip „Svetog Sebastijana“ za istoimenu kapelu vojne škole u Jastrebarskom te „Raspelo“, koje je postavljeno na prilazu samostana „Delorita“ u njegovoj rodnoj Kuni. Živi i radi u Kuni.

Izložba ostaje otvorena do 10. srpnja.

Dnevnik.ba

06. svibanj 2024 09:43