Article_Top_970x250

U Mostaru Dan pobjede nad fašizmom obilježen uz imame i dovu šehidima: HVO označen kao glavni neprijatelj

zloupotreba svečanosti

U Mostaru Dan pobjede nad fašizmom obilježen uz imame i dovu šehidima: HVO označen kao glavni neprijatelj

svibnja 09, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Povodom Dana pobjede nad fašizmom na mostarskim šehitlucima proučena je Dova šehidima i odana počast u proteklom ratu poginulim borcima Armije Republike Bosne i Hercegovine, te Ministarstva unutrašnjih poslova RBiH, javlja Anadolu Agency (AA).

Ja-sin i hatma dovu poginulim borcima A RBiH i MUP-a RBiH u posljednjem ratu u Mostaru i Bosni i Hercegovini proučit će mostarski imami, a prigodnim obraćanjem na značaj ovog datuma podsjetio je glavni imam mr. Dino ef. Maksumić.

Evocirajući sjećanja na 9. svibnja ratni zapovjednik Esad Humo ističe da ne treba pričati o detaljima, koji su svima poznati nego posljedicama tog dana i onome što je prethodilo tome i onome gdje je to vodilo.

„Postavlja se pitanje je li 9. svibnja slučajnost, jer to je dan borbe nad fašizmom i Dan logoraša i Zlatnih ljiljana i dan kad je HVO definitivno odlučio da nam pokaže šta misli i šta planira, HVO i čitava ta politika. Sad je pitanje, kako se 9. svibanj i te poruke održavaju na nas i jesmo li mi zadovoljni stanjem i onim što danas imamo. Mislim da nismo i da je to trebalo biti bolje. Da nije bilo nas u Mostaru, Hercegovina ne bi postojala, i šta bi bilo s Bosnom? To su poruke o kojima treba dobro razmišljati“, kaže Humo.

Ratni zapovjednik Semir Drljević –Lovac ističe da prisjećanje na 9. svibanj uvijek izaziva pomiješane emocije.

„Sad imamo presudu u Haagu i najvažnije je da je jasno šta je bilo 9. svibnja i tko je koga napao, jer smo godinama imali stalno priče da je Armija napala HVO. Samo mogu reći da sam 9. svibnaj dočekao na Šemovcu kao komandant bataljona sa trudnom suprugom. Da smo planirali išta loše ne bih držao trudnu suprugu tu na pravcu napada“, istakao je Drljević.

Ratni gradonačelnik Mostara Safet Oručević naglašava kako je 9. svibanj sudbonosno vezan za grad Mostar na nekoliko načina.

„Deveti svibanja 1993. godine krenula je ofanziva na Mostar, krvava ofanziva za osvajanje grada Mostara od strane HVO-a i Hrvatske vojske gdje su se Mostarci obranili i dugo opstali u toj ofanzivi i opsadi sve do deblokade 30. lipnja. Drugu koji sam nedavno pronašao je da je 9. na 10. svibanj vojska bivše Jugoslovenske narodne armije i Republike Srpske očistila lijevu obalu Neretve. Deveti na 10. svibanja su stanovnici prešli u zapadni dio grada i taj datum se veže i za tu agresiju. Konačno 9. svibanja Armija BiH učestvuje na obilježavanju 50 godina pobjede nad fašizmom u Parizu i pozvana je kao jedina komponenta iz BiH kao antifašistička komponenta“, kazao je Oručević. 

Inače, ovo je nastavak tradicije zloupotrebe antifašističkih datuma od strane bošnjačke politike i udruga proisteklih iz tzv. ARBiH.

Dnevnik.ba
 

Tagovi: